A rendőrség fellépését sürgeti a Demokratikus Koalíció a háborús bűnökért 64 éve Csehszlovákiában elítélt Csatáry László budapesti lakása előtt tüntetők biztonságának megóvása érdekében.
A DK az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében emlékeztetett, hogy július 16-án mintegy félszázan tüntettek Csatáry László lakása előtt. Ezután "szélsőjobboldali internetes oldalak" közzétették a tüntetés általuk beazonosított résztvevőinek személyes adatait, lakcímét, telefonszámát, internetes elérhetőségét.
Az érintettek és családjaik azóta folyamatos zaklatásnak és életveszélyes fenyegetésnek vannak kitéve - írta a DK. A párt szerint a verbális uszítás már erőszakra való felhívássá fejlődött, ami elengedhetetlenné teszi a rendőrség hathatós fellépését.
Ugyanebben az ügyben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pénteken feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen "ismeretlen tettes ellen" gyülekezési szabadság jogának megsértése és különleges személyes adattal való visszaélés miatt.
Csatáry Lászlót a második világháborúban egy kassai gyűjtőtáborban elkövetett állítólagos cselekményei miatt a nyomozó ügyészek szerdán háborús bűntettel gyanúsították meg. A férfit a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezte.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: