Felfegyverzett rendőrök állították le a Tehetséges Ugandai Buzik nevű társulat előadását a kampalai Nemzeti Színház épületében.
Fontos nap volt az ugandai buzi közösség életében, hogy először tartott bemutatót a főváros közepén álló Nemzeti Színházban a Talented Ugandan Kuchus nevű társulat. A kuchu a homoszexuálisokra használt hagyományos szitokszó, amit a helyi ratyik az utóbbi időben elkezdtek magukra használni.
A gálaműsor kétórás késéssel kezdődött, mert a nagyterem befogadóképességének kétszeresét kitevő néző, köztük sok diplomata és művész jelent meg a nyilvánosan meg sem hirdetett eseményen. A szervezők éppen azért nem hirdették meg, mert az országban a homoszexualitás eleve bűncselekmény, annak népszerűsítése pedig főleg az.
Bár a közönségben női ruhás "férfiak" is voltak, a gála rendben elkezdődött. Már lement a színielőadás és több más műsorszám, amikor rendőrök jelentek meg, és a hangosbeszélőn keresztül az épület azonnali elhagyására szólítottak föl mindenkit.
A hírek szerint egyelőre senkit sem tartóztattak le. A szervezők nem keveset kockáztattak, Uganda ugyanis párját ritkítóan keményvonalas ország. Még mindig a parlament előtt van az a törvényjavaslat, ami halállal büntetné a visszaesőként elkövetett homoszexuális aktust. Néhány héttel ezelőtt egy brit rendezőt tartóztattak le azért, mert egy Kampalában színpadra állított buzi darabbal próbálta terjeszteni a liberalizmust.
(Index nyomán)