Régészeti szenzáció színhelye volt idén tavasszal a felvidéki Zsolna városa (itt volt polgármester a soviniszta, exbűnöző Jan Slota, a jelenlegi egyik szlovák kormánypárt elnöke), a megtalált, Árpád-kori vár azonban akadályozta a plázaépítést, ezért munkaerőgépekkel az utolsó kődarabig elpusztították a leletet a Felvidéket megszálló tótok.

Slota kulturált tótjai nem kímélték a felbecsülhetetlen értéket

A Jozef Hosso vezette régészeti kutatócsoport az elveszettnek hitt zsolnai várat találta meg a város központjában - írja a Várak, kastélyok, templomok című magyarországi történelmi folyóirat. Az igen színvonalas lap beszámol arról is, hogy Zsolna korai várának helyét ezidáig nem ismertük, a szakirodalom is csak találgatta az egykori Árpád-kori vár fekvését. Pedig a rejtélyes erősség jól ismert több oklevélből és korabeli dokumentumból.

Így végződött a barbár pusztítás Zsolnán (Fénykép: Rastislav Tóth)

A májusban feltárt várnak nem sokáig örülhettek a történészek, mivel már júliusban a szlovák hatóságok döntésére a legbarbárabb módon az utolsó kődarabig elpusztították a leletet. Mindezt csak azért, hogy mielőbb folytatni lehessen a város központjában a plázaépítést. Pedig számos javaslat is született a romok konzerválására, illetve a teljes feltárásra.

Feltárás előtt a vár (Fénykép: Jozef Feiler)


Ez lett a műemlékkel (Fénykép: Jozef Feiler)

Ugyancsak lerombolták a szlovákok a vártorony romjainak a közelében található, barokk kori műemlék parókiaépületet. Ez is a pláza útjában volt.

A műemlék parókiaépület májusban...


...és augusztus elején (Fényképek: Jozef Feiler)

(transpost.ro nyomán)