Nem járulok hozzá, hogy mutassák az arcunkat! – jelentette ki az őt össztűz alá vevő operatőröknek Páva Zsolt, Pécs polgármestere szombaton reggel nem sokkal kilenc óra előtt a Kaposvári Járásbíróságon, majd lányával és védőjükkel eltűnt a tanúszobában.

Nyerges Zoltán (balra) és egy fajtabelije
A sonline.hu tudósítójának beszámolója szerint kérését szó nélkül akceptálták a kamerások, ám néhány perccel később a kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron érkező Nyerges Zoltán hasonló mondandója már nem maradt válasz nélkül. Főként, hogy a pécsi városvezető lánya ellen elkövetett nemi erőszakkal és más bűncselekményekkel vádolt cigány a "jogaira hivatkozva" perrel fenyegetőzött.
– Per már van most is – jelentette ki az egyik újságíró. – Áprilisban bezzeg nem volt ilyen érzékeny a különféle jogokra...
A huszonhárom esztendős vádlott ugyanis április ötödikén hajnalban Pécsen a Kálvária úti alagútnál megtámadta a hazafelé tartó húszéves lányt, emiatt az ügyészség nemi erőszak, súlyos testi sértés, személyi szabadság korlátozása és kifosztás miatt emelt vádat. Az eljárást Pécsett kellett volna tárgyalni, ám a pécsi bíróságok elfogultság miatt – a sértett édesanyja a törvényszéken bíró – kizárásukat kérték, így a Pécsi Ítélőtábla a Kaposvári Járásbíróságot jelölte ki az eljárás lefolytatására. A vádiratot a pécsi ügyészség nyújtotta be, ám a perben már a Kaposvári Járási Ügyészség képviselte a vádhatóságot.
A cigányra nem érvényes a három csapás
A gátlástalan cigány alig egy évvel azután támadott, hogy kiszabadult a börtönből. Tizenhét évesen ugyanis egy tini lányt becstelenített meg. Tettéért akkor mindössze 5 évet kapott. Mindezek ellenére Nyerges biztosan nem marad élete végéig a rácsok mögött, ugyanis egyik általa elkövetett bűncselekmény büntetésének felső határa sem éri el a 15 évet, ezért rá nem érvényes a "három csapás" törvénye.
Zárt tárgyalás az "emberi méltóságra" hivatkozva
– Nem mondhatok semmit – tárta szét a tárgyalás kezdete előtt Bíró Péter, Ny. Zoltán védője, ahogyan a beidézett tanúk is csendben ültek a folyosón: a bíróság ugyanis az "emberi méltóságra" hivatkozva már az első pernapon zárttá nyilvánította a tárgyalást, így a tárgyalóban elhangzottakról senki sem beszélhetett. Annyi azért kiderült, hogy szombatra három tanú, köztük a sértett – valamint úgy tudni, egy diáktársa és egy rendőr – meghallgatása maradt, így az újságírók reménykedtek: akár ítélet is születhet. Addig azonban még az érintett folyosót is el kellett hagyniuk. Nem sokkal később a nemi erőszakért már korábban is büntetett Nyerges Zoltánt is kivezették az épületrészből, ugyanis Páva Zsolt lánya – aki eddig nem vett részt a tárgyalásokon, ugyanis lapinformációk szerint mostanáig külföldön tartózkodott – csak a vádlott távollétében tett vallomást.
Csak 12 évet kapott az erőszaktevő cigány
Bő három és fél órás, zárt ajtók mögött történő tárgyalást követően a bíróság ítéletet hirdetett, s különös visszaesőként 12 év fegyházra, s tíz év közügyektől eltiltásra ítélte "Ny. Zoltánt". A grémium erőszakos nemi közösülésben, súlyos testi sértésben, kifosztásban és személyi szabadság korlátozásában mondta ki bűnösnek a 23 éves férfit.
Az ítélet nem jogerős. Miután a cigány enyhítésért fellebbezett, a per a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.
(Baon nyomán)
Kapcsolódó: