"Roma gyerekek elkülönítése miatt perelik Kaposvárt

Jakab Edit   2008. október 20. 12:47  | Frissítve: 2008. október 20. 12:54

Kaposvár: Ragaszkodik a Pécsi utcai iskola megszüntetéséhez az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány
(Kuruc.info: Mohácsi Erzsébet szervezete [az a Mohácsi, akinek szegedi besúgója Czirok LIFE Péter]; ugyanez intézte például a szegedi Móra vagy a pátkai kisiskola bezárását). Állítják: a kaposvári önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy a roma gyerekeket ebben az intézményben "különíti el".

Hétfőn kezdődött a Somogy Megyei Bíróságon az a per, amit az alapítvány indított a város ellen, mivel úgy vélik: jogellenes szegregáció, hogy a Pécsi utcai iskolába "különítik el" a roma származású gyermekeket. Alacsonyabb szintű oktatást biztosítanak számukra. Tagozatos emelt szintű képzés nincs. (Kuruc.info: mert nincs rá igény) Az országos mérésen az iskola eredményei nagyon rosszak voltak, továbbtanulási mutatójuk úgyszintén: mindössze két diák nyert felvételt középiskolába. (Kuruc.info:  mert nem akartak továbbtanulni) Az itt tanuló gyerekek halmozottan hátrányos helyzetűek, a 140 diák közül, akik igénybe veszik az iskolai étkezést, csak hatan tudnak térítési díjat fizetni, a tanulók 93 százaléka jogosult az ingyenes tankönyvre. (Kuruc.info:  ezekre megy el az adónk, miközben a szülők elgépezik, elisszák a segílykét) Az alapítvány képviselői állítják: mivel a kortárs közösség hatása nagyon erős, így ezeknek a gyerekeknek is integráltan, "normál" iskolákban, közösségekben kellene megoldani az oktatásukat, különben esélyük sincs a felzárkózásra. (Kuruc.info: akkor sem lenne, mert nem AKARNAK tanulni. Plusz, akkor az igyekvő nemputrisok eredményeit is lerontanák, az ő jövőjüket is tönkretennék.)

Az önkormányzat ellen felhozott "vádak" szerint a 2008 júniusában az iskolai  körzethatárok megváltoztatásáról szóló rendelet is – mely szerint a Nap utca és a Hold utca a Zrínyi, illetve a Kodály iskolához tartozik – csak névleges volt, hiszen a beíratások akkor már rég megtörténtek, az alapítvány átíratási akciója pedig nem járt sikerrel. A 37 kérvény közül csak kettőt fogadtak el.

A tárgyaláson kifejtették – más városokból hozott példákkal – hogy az iskola bezárásának be kell következnie, méghozzá záros határidőn belül. (Kuruc.info: vajon milyen példákat hoztak? Mert olyat még nem láttam, ami azt bizonyította volna, hogy a deszegregált cigányok tanulmányi eredménye jelentősen megjavult volna, nagyságrendekkel többüket vették volna fel gimnáziumba stb. Miért nem látni ilyen eredményeket, tessék mondani?! Tán csak nem azért, mert nincsenek ilyenek?!) Az alperes önkormányzat jogi képviselője azonban úgy fogalmazott: semmilyen olyan intézkedésben nem kívánnak részt venni, ami az iskola bezárásával járna. Ennek alátámasztásául a bíróságnak benyújtottak egy 230 lakos aláírását tartalmazó aláírásgyűjtő ívet, amelyben az ott lakók is az iskola bezárása ellen tiltakoznak. (Kuruc.info: gy.k. minden fehér - ill. assszimilálódott, normális roma - tiltakozik azellen, hogy a gyerekei osztályaiba deviánscigányok kerüljenek) Az is elhangzott: a az önkormányzat semmi olyan magatartást nem tanúsított, amellyel elkülönítette volna ezeket a gyerekeket. Akik a körzet szerint oda tartoztak, oda iratkoztak be. Az iskolában normál oktatás folyik, a tananyag részét képezik a roma kultúrával kapcsolatos ismeretek, két fejlesztő pedagógus is segíti a munkát. Éppen az iskola bezárása jelentene szegregációt, ha a gyerekeket szétosztanák, ha az ezen a környéken élő szülőket arra köteleznék, hogy a város másik végébe hordják a gyereküket. Arról nem beszélve, hogy a diákoknak nagy távolságokat kellene megtenni, ami kockázattal jár.

Mohácsi Erzsébet, az alapítvány igazgatója szerint ha  a szülők megkapnák a megfelelő tájékoztatást, vállalnák ezeket a feltételeket. Hogy igény van a változtatásra, bizonyítja, hogy az átíratási akcióra harmincheten nyújtottak be kérvényt, valamint hogy az  iskola által készített kérdőíven a szülők 82 százaléka nyilatkozott úgy: jónak tartja az iskolát, de lehetne jobb is. Nyíregyházi, Szegedi, Hódmezővásárhelyi (Kuruc.info: sic! nagybetû az eredetiben) tapasztalataikról – ahol már megtörtént az iskolabezárás – az igazgató úgy nyilatkozott: a gyerekek nagyon nagy lemaradással kerültek át másik intézménybe, de befogadták őket, és ahol van segítő szándék, sikeres lehet a felzárkózás. (Kuruc.info: lehet, lehet, mindenhol csak a feltételes mód... talán ha prezentálnál kézzelfogható, számszerûsíthető, kvantitatív eredményeket a deszegregáció sikeréről, akkor lenne hiteled, de így...)

A per november végén újabb bizonyításokkal, tanúk meghallgatásával folytatódik."
Kuruc.info: Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Népszabadság, illetve a(z akkor még szélsőballib) Magyar Hírlap is többször egyértelmûsítette, az iskolai deszegregáció erősen kontraproduktív és senkinek a javát nem szolgálja. Lásd pl. EZT, EZT és EZT, mint kötelezően ismerendő cikkeket. Miért hazudtak volna eme (az MH esetében akkoriban még) fajvédő lapok?! Miért lett volna érdekük?

(sonline; feltétlen olvassuk el a kommentárokat is)