Uzsorások öltek gránáttal?
2008.11.21. 14:00
Már kétszer figyelmeztették P. Zoltánt, hogy egyenlítse ki tartozását, a férfi nem fizetett, ezért kellett meghalnia feleségével együtt - értesült a Bors. A 37 éves pécsi férfire hat hónapja Molotov-koktéllal ijesztettek rá, kedden azonban már egy gyilkos gránátot hajítottak szobájába. A romák elleni bűncselekmények felderítésére külön nyomozócsoport alakult, tegnap is támadás ért egy pusztadobosi családot.

Molotov-koktélt dobtak egy pusztadobosi ház udvarára tegnap reggel, a támadásban nem sérült meg senki. A házban lakók nemrég költöztek Ózd környékéről a településre.

A kedden éjszaka Pécsett felrobbantott házaspár után négy gyermek maradt árván. A meggyilkolt asszony unokatestvére, Tibor azt állítja: egy nappal a halála előtt megfenyegették Zoltánt. – Az időd lejárt, ezt mondta a telefonáló. Szegény Zoli azonban olyan csóró volt, hogy nem tudott miből fizetni az uzsorásoknak - vélekedik Tibor. Az etnikai okok miatti támadás egyre kevésbé valószínű.
A Bors információi szerint a rendőrség látókörébe került egy Csillag becenevű, szintén roma férfi. Nem kizárt, hogy neki köze van a robbantáshoz és az uzsorakölcsönhöz.
Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem erősítette meg és nem is cáfolta értesülésünket.
– Folyamatosan hallgatjuk ki lehetséges érintetteket, de többet még nem mondhatunk - szögezte le a szóvivő.
Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere biztos benne, hogy a pécsi merénylet is összefügg az uzsora országosan elterjedt jelenségével. – Az uzsorások nagy része börtönben van, ezért most a feleségeik, testvéreik veszik át a szerepüket. Úgy tűnik, ők még brutálisabbak, mint rács mögé került elődeik. Sajnos a Baranya megyei falvakban nagyon sokan kérnek kölcsön az uzsorásoktól. 10 ezer forintnyi kölcsönből egy év alatt 41 milliós adósság jöhet össze. A kamat ugyanis 100 százalék - mondta lapunknak Mali.
A kisebbségi ombudsman kezdeményezésére külön nyomozócsoport alakult a romák elleni támadások kivizsgálására.
– Idén 14 fegyveres és Molotov-koktélos, valamint két kézigránátos támadás történt az országban a romák sérelmére. Az eddigi adatok szerint az ügyek csak a hasonló elkövetési módszer miatt hozhatók összefüggésbe egymással - jelentette ki Házi István, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. A nagycsécsi és a pécsi, halálos áldozatokat követelő támadás nyomravezetőjének 10-10 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség.
F. G. - L. E.

(BORS; vannak kommentek)