Büntetlenek gyilkosai
A gyalázatos, jelzőkkel alig illethető veszprémi gyilkossággal kapcsolatos hírek a nyomtatott és elektronikus sajtóban is vezető helyen szerepelnek, és méltatlanul szorítanak háttérbe egy sokkal brutálisabb és iszonyatosabb bűncselekményt, amelynek elkövetése után az ország ugyanúgy egy emberként mozdult meg és nyilvánította ki véleményét a cigánybűnözés azonnali megszüntetését, és a tehetetlen rendőri vezetők felelősségre vonását követelve.
Mindannyian emlékszünk még 2008. november 23-ára, amikor megtalálták a 14 éves helybéli lány, Horák Nóra holttestét. A rendőrség - nyilatkozataik szerint - óriási erőkkel látott a nyomozáshoz, ám a bűncselekmény elkövetése óta időközben eltelt csaknem 3 hónap, és az elkövetők nevét a mai napig nem ismerjük.
A történeti hűség kedvéért tekintsük át a gyilkossággal kapcsolatos rendőrségi megnyilatkozásokat.
November 25.
Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense értékelhető adatokról beszél. Elmondása szerint a főkapitányság életvédelmi alosztálya teljes létszámmal dolgozik az ügy felderítésén.
November 27.
A rendőrség orvosszakértőt, nyomszakértőt és hemogenetikust kért fel a közreműködésre. Ez utóbbi szakember a helyszíni szemle során talált nyomokból DNS-mintát vett.
November 28.
A PMRFK sajtóreferense szerint több szálon fut a vizsgálat, és a rendőrségnek van elképzelése arról, hányan követhették el a bűncselekményt.
December 2.
Olyan jó ütemben halad a gyilkosság nyomozása, hogy a megyei rendőr-főkapitányság nem gondolkozik azon, hogy nyomravezetői díjat tűzzön ki. A rendőrség szerint azért nincs szükség lakossági, külső segítségre, mert olyan értékes nyomokat rögzítettek a helyszínen, amelyek alapján valószínűleg "házon belül" is meg tudják oldani az ügyet. Bényi Mónika szerint  a nyomozás első, két hónapos határidejének meghosszabbítására sem lesz szükség.
December 3.
A rendőrség továbbra sem közöl részleteket a nyomozásról. A PMRFK szóvivőjének állítása szerint még senkit sem vettek őrizetbe. A Hír TV információi szerint három cigány gyanúsítottat már kihallgattak a rendőrök, ám ők tagadták bűnösségüket. A hírek szerint a gyanúsítottak a helyi Sztojka család tagjai.
December 4.
A rendőrség sem cáfolni, sem megerősíteni sem kívánta azt az értesülést, miszerint egy 16 és egy 21 éves helyi fiatalembertől DNS-mintát vettek, majd hazugságvizsgálatnak vetették alá őket. A rendőrség állítja: nincs gyanúsítottja az ügynek.
December 6.
A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kizárható, hogy a gyanúba kevert három cigány fiatalember a kiskunlacházi gyilkosság elkövetője - nyilatkozta Bencze József országos rendőrfőkapitány a HVG internetes portáljának. 
December 10.
Bencze József: a nyomozók továbbra is dolgoznak a kiskunlacházi gyilkosság ügyében, több szóba jöhető személyt már kizártak a gyanúsítottak köréből. A nyomozás érdekét figyelembe véve a rendőrség további információt egyelőre nem ad.
December 18.
A nyomravezetői díj kitűzését továbbra sem tartja indokoltnak a megyei rendőrség. 
A rendőrök érzik a rájuk nehezedő nagy nyomást.
A szóvivő nem tud "semmi újról" beszámolni, a rendőrség tagadja, hogy politikai nyomásra nem állnak elő az eredménnyel.
December 30.
Beluzsárné Belicza Andrea, a megyei rendőrség szóvivője: a kollégák továbbra is nagy erőkkel nyomoznak, gyanúsított egyelőre nincs. Hozzátette: nem tartja valószínűnek, hogy ebben az évben előrelépés lesz az ügyben.
Hamarosan eredmény várható az óriási közfelháborodást kiváltó kiskunlacházi gyermekgyilkosság ügyében - hangsúlyozta Ármos Sándor, Pest megye rendőrfőkapitánya az MTI-nek. Szavai szerint "szorul a hurok" az elkövetők körül.
Január 2.
Beluzsárné Belicza Andrea szerint Ármos Sándor mondatát a média ügyetlenül emelte ki a megyei kapitánnyal készült interjúból, s nincs valóságalapja.
Január 5.
Az MNO kérdéseire Bényi Mónika nem tudott újat mondani a nyomozásról.
Január 14.
Beluzsárné: a kollégák nagy erőkkel nyomoznak, az ügynek továbbra sincs gyanúsítottja. Alaptalanok azok a hírek, melyek szerint a rendőrség titkolózik.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás határidejét hatvan nappal meghosszabbította.
Január 21.
Beluzsárné: eddig több, mint 200 tanút hallgattak ki, de a beidézettek száma folyamatosan nő, s új fejlemények is vannak, ezekről azonban a nyomozás érdekében egyelőre nem tájékoztathatja a közvéleményt. A rendőrség egyelőre nem tervezi nyomravezetői díj kitűzését.


A többi néma csend.
Az ígéretes nyomok, az értékelhető adatok ellenére immár 3 hónapja várjuk a választ.
Válaszok nincsenek, csak a kérdések azóta is egyre vadabbul, egyre elkeseredettebben zúduló özöne marad. 
Kik tették? 
Miért? 
Miért nem ismerhetjük őket? 
Miért nincsenek még rabláncra verve, összerugdosva, egy ablaktalan, nedves cellába zárva?
Az ígéretes nyomok, az értékelhető adatok. 
Talán fél valamitől a rendőrség? 
Talán a rendőrséget a saját remegő kezének közvetlen irányítása alá helyező hibbant elméjű miniszterelnök és hű fegyverhordozója, a mindig minden gazemberségre kapható igazságügyi miniszter fél valamitől?
Nincsenek könnyű helyzetben. Ha arra vártak, hogy addig húzzák-vonják az ügyet, amíg a nép szép csendben elfeledkezik róla, majd amikor nagy mellénnyel, a sikeres nyomozati munka eredményeként meglesznek az elkövetők, és ők majd learatják a dicsőséget, rossz lóra tettek.
Számításaikat pontosan az olyan Sztojka-féle cigánybűnözők húzták keresztül, akik Veszprémben és Kiskunlacházán gyilkoltak. 
Most hát még várniuk kell. Most nem lehet kimondani, amit mindenki tud. Az most végzetes volna.
A megfojtott és megerőszakolt Horák Nóri ügyében még jó ideig nem számíthatunk előrelépésre.
Képzeljük csak el: a hír futótűzként terjed, elkapták a gyilkosokat! Öten voltak! Szegény, kirekesztett, tanulni és dolgozni vágyó fiatalok, akiket elkapott a hév. Ennyi elég. Nem kellenek nevek, nem kellenek homályos utalások. Tudjuk.
És akkor az a pohár - amely, tudjuk jól, szemkilövető közjogi méltóságunknál is betelt - végleg betelik. Kicsordul. Ömlik. Árad. Útjából mindent elsöpör.
És nem állítja meg semmi.
Sem gázspray, sem gumilövedék, sem azonosítószám nélkül, tonfával hadonászó rendőr.
Nem várhattok, nem titkolhatjátok örökké. 
És akkor nem menekültök.
A többi? Néma csend.
George Komor