Gyöngyös | Egyre hiábavalóbbnak tűnik a gyöngyösi önkormányzat harca a rég berögződött szokások ellen: a lakosok egy része még mindig természetesnek tartja, hogy a saját maga által összehordott szeméthegyek között él.

A napokban kezdték meg az illegális hulladéklerakók felmérését Gyöngyös környékén. Kása János, a városi önkormányzat köztisztasági főelőadója elmondta: az Abasárra vezető út mentén szaporodtak el a „halmocskák”, de a nemrég bezárt Szurdokpart úti telep kapujába is folyton lerakják a szemetet, hiába a kordon és a tiltó tábla. Másfél-két hét múlva újra le lehet majd pakolni az építési törmeléket a városi hulladéklerakóban, mivel az inert lerakó előtt is rendszeresen gyűlik a sitt - tájékoztatott a referens.

A város legszemetesebb részein nincs javulás, szinte csak rosszabbodott a helyzet - jelezte Kása János. Pár héttel vagyunk csak túl a lomtalanításon, így a Durándán és a Harmadosztályon most van a legtöbb eldobált kommunális és elektronikus hulladék. És továbbra is probléma a rég betiltott illegális lótartás után maradó trágya. Sokan nem fizetik a szemétszállítást, dacára annak, hogy termelnek szemetet.

Szerencsére a méteres gaztól nem látszik, mennyi szemét van a Durándában. A szagát viszont sokkal jobban érezni, mint télvíz idején. Fotó: Faragó Zoltán
 

A kényelem bére

A hulladék elvitele mindeközben alaposan megdrágult. Ma már 33 ezer forintért tud elszállítatni a város egy-egy konténert, ez az összeg korábban csak a fele volt. Kása János szerint a hulladék Duránda-béli elszaporodását a jobb módú negyedekben élő polgárok magatartása is elősegíti, sokan fizetnek másoknak azért, hogy olcsóbban elvigyék a háztartási szemetüket, mint a legális szolgáltató. És persze ezek a zsákok ritkán jutnak el megfelelő, ellenőrzött feldolgozóhelyekre.

Pedig a duplán eldobált többletszemét elvitelét az összes városi adófizető közösen állja, annak megdrágult költségeivel együtt. Kása Jánosnak az állategészségügyi kérdések is komoly fejtörést okoznak: a már lezárt dögkútról kellett nemrég eltávolítania egy ott felejtett lótetemet. El is temettette az eredeti tulajdonos helyett. Az erdők szélén, utak mellett eldobált lomokat pedig még csak szóba sem hoztuk.
(HEOL)