Hogy honnan tudjuk, az alábbi, új bűncselekmény elkövetői is cigányok voltak? Nos, természetesen nem onnan, hogy a „magyar” média megírta (azt csak a külföldi teszi – lásd pl. a derék finneket.) Onnan, hogy a település neve már felmerült a nagyüzemi terménylopás kapcsán; onnan kellett megtudnunk, hogy, természetesen, korcsokról van szó... Ez utóbbi, régebbi (októberi) hírt Függelékünkben találjuk.

Tolvajok takarították be a kukoricát öt hektárról Somogyban

A Somogy megyei Beleg és Szabás külterületén, összesen mintegy 5 hektárnyi területről, ismeretlen tettes takarította be a kukoricát, a lopással több mint 700 ezer forintos kárt okozott a tulajdonosoknak - tájékoztatta Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője
 
A két terület tulajdonosa azért nem tudta időben betakarítani a termést, mert a gödrös részen fekvő földekre - a sok csapadék és a nagy sár miatt - korábban nem lehetett kombájnnal ráhajtani.

A fagy beköszöntével, csak a napokban derült ki a tulajdonosok számára, hogy már nincs mit betakarítaniuk. A tolvaj, vagy tolvajok csak a kukoricacsöveket gyűjtötték be, s a jelek szerint nem géppel jártak a földeken - közölte a rendőrségi szóvivő.
(InfoRádió)

Függelék: a kapcsolódó, régebbi cikk: 

Az elnök kukoricáját sem kímélték, dézsmaszezon a kertekben

Huszonöt sor kukoricáját szedték meg egy hektáron a Siófok-térségi Gazdakör elnökének, ahogyan fogalmazott, a „két lábon járó kártevők”. Kersák György kára több százezer forint.

Azt mondta portálunknak: most, hogy a kukorica nedvességtartalma 30 százalék alá esett, elkezdődött a terménylopási szezon. Kersák szerint míg a kisebb településeken is van mezőőr, Siófokon hiába szorgalmazzák ezt a gazdák évek óta. – Most már nem penészesedik meg, tárolható a kukorica, meg is kezdődött a „begyűjtése” – így Kersák György. – Megtettem a feljelentést, de kevés eredmény várható, a mezőőri szolgálat sokkal hatékonyabb lehetne a szociális helyzet romlása miatt is egyre nagyobb méreteket öltő fa- és terménylopással szemben.

Az gyanítható, hogy olyan volt a tolvaj most is (vagy a megbízó), akinek sok állata és teherautója van. Jellemző egyébként az elkövetők hidegvérére: előbb kifosztották a kukoricát, csak azután vitték el. Az elnök szerint már évekkel ezelőtt javaslatot tettek a mezőőri szolgálat megszervezésére. Akár csak más településeken, amennyiben az önkormányzat lenne a munkáltató, az állam a bérének az ötven százalékát odaadná.  

Fegyver helyett elég lenne egy mobiltelefon is a mezőőr számára

A gazdák ha nem is könnyen, de Kersák György szerint rávehetők arra, hogy összeadják a hozzájárulást, akár a vadászati társaságok által fizetett földhasználati díjat is erre a célra fordíthatnák. Először azonban a városnak kellene lépni. Az elnök emlékeztetett: a régi paraszti világban megbecsült állás volt a mezőőré, a falvak fizették és fegyverezték föl, de később a téeszeknek is érdeke volt a termés megóvása. Manapság fegyver helyett elég lenne egy telefon.

Tolvajok dézsmálják a kiskerteket

Tőből vágják le a tolvajok kezét – egyesek szerint a visszaeső bűnözők elleni harcban talán csak ez vezethetne eredményre. Kisebb-nagyobb csoportok gyűjtögető életmódot folytatnak, Somogyban több tízmillió forintos kárt okoznak a kiskertekben és a gazdaságokban.
– Most akkor készázhúsz voltot vezessek a kerítésbe vagy egy komplett kutyatelepet létesítsek a szőlőben? – morfondírozott minap egy Kaposvár környéki gazdaság vezetője. Az illető tehetetlen a tolvajokkal szemben, akik szinte menetrendszerűen megdézsmálják a birtokot. A küzdelmet olykor persze siker koronázza: a héten elűzték a tolvajokat Nemesvid külterületén egy gyümölcsösből. A tettesek csaknem 35 zsák almát akartak ellopni, csakhogy az őrség megzavarta őket, s a közel kétszázezer forint értékű termést a helyszínen hagyták és elmenekültek.

Rengeteg gazdálkodóhoz hasonlóan azonban a Magosz-elnöke sem úszta meg. A Jákói út közelében elterülő kukoricatábláját dézsmálták meg a terménytolvajok. Szabó Tamás, a szervezet somogyi vezetője szerint mára valóságos iparág épült a lopott áruk átvételére, eladására. – Babócsa, Kutas, Szabás, Beleg, Somogysárd – sorolta azokat a településeket, ahol a gazdákat gyakran megkárosítják. – Szinte minden településen él két-három olyan család, akik valószínűsíthetően lopásból tartják fenn magukat. Lovakat, teheneket tartanak, de azt nem látni, hogy takarmányt termelnének. (Kuruc.info: az elkövető származását egyértelműsítő kitétel kiemelése tőlünk.)
Kisebb gyümölcslopás előfordulhat a térségben, de a tolvajok jó ideje törölték térképükről Simonfát. A polgárőrök lelkesedése töretlen, hetente többször járőröznek. Persze egyesek észjárása kiszámíthatatlan, a környéken nemrég egy fával megpakolt teherautós bukott meg. Az illető ellen megindult a rendőrségi eljárás. Kovács Ferenctől, a civil szervezet vezetőjétől tudjuk: a környező falvakban is elterjedt a szigorú ellenőrzés híre, lehetőségeik szerint mindent megtesznek a biztonság érdekében. Nagy Tamás kaposvári biztonsági szakértő szerint manapság már nem túlzás, ha az értékesebb gazdaságokat mozgásérzékelős lámpával, kültéri szirénával szerelik fel.

– Akinek az utolsó sör elfogyasztása után nincs pénze terményre, az rögtön a szomszéd kertjébe megy – fogalmazott. – Ez ellen a magatartás és életvitel ellen nehéz tenni.
Somogyban biopaprikát, kukoricát, paradicsomot, bodzát és a tűzifát lopták az utóbbi időben – tudtuk meg kedden Bíró Gábortól, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Az augusztusi jogszabály szigorítás óta megyénkben termény- és falopásért tizenkét személyt vettek szabálysértési őrizetbe.
(Sonline)