Az amerikai kormány felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtandó segélyek kérdését, ha a Hamász radikális palesztin mozgalom átmeneti nemzeti egységkormányt alakít a Washington támogatását élvező, Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalommal – jelentette be egy washingtoni külügyminisztériumi szóvivő.
Heide Bronke Fulton helyi idő szerint csütörtökön elmondta, hogy Washington egyelőre folytatja a palesztinoknak szánt segélyprogramjait, közben pedig információkat gyűjt a megalakítani tervezett palesztin egységkormányról.
A Ciszjordániát ellenőrző, világi irányultságú Fatah és a Gázai övezetet uraló, iszlám alapokon álló Hamász szerdán állapodott meg a nemzeti egységkormányról. A két fő palesztin mozgalom között éles ellentétek feszültek azóta, hogy a Hamász 2007 júniusában fegyveres úton megszerezte az uralmat a Gázai övezet felett. Az Egyesült Államok terrorista szervezetnek tekinti a Hamászt, így az nem kaphat közvetlen amerikai segélyt.
Amikor a palesztinok legutóbb nemzeti egységkormányt hoztak létre, az Egyesült Államok továbbra is folyósított valamennyi segélyt Abbásznak, de szigorú ellenőrzés mellett, megakadályozandó, hogy a Hamász vezette hivatalok amerikai forrásból pénzhez jussanak. Az Egyesült Államok korábban közölte, hogy jövőre több mint félmilliárd dollár értékű segélyt szán a palesztinoknak, de egyes amerikai törvényhozók máris a segélyek leállításával fenyegetőznek.
(MTI)