Az elmúlt napok eseményeit összefoglaló összeállításaink, külföldi forrásokból vett hírekkel, több tucat fényképpel, videóval és frissítéssel itt találhatók:
Zoom
Nem palesztin ágyúcső... a zsidó a Gázai övezet határában imádkozik az esetleges szárazföldi hadművelet előtt
Három órán belül életbe léphet a tűzszünet a palesztinok és Izrael között – jelentette be röviddel ezelőtt Ábú Imád er-Rifá'i, az Iszlám Dzsihád szervezet képviselője Libanonban. Más palesztin források azt közölték az El-Majádín libanoni tévével, hogy a tűzszünetre vonatkozó megállapodás gyakorlatilag már csak aláírásra vár, s az ma este 21 órakor lép életbe.
Zoom
Guido Westerwelle és Mahmúd Abbász Rámalláhban
A Gázai övezet határán fölsorakozott izraeli hadsereg a déli óráktól kezdve röpcédulákon, tévé- és rádióadások, illetve a magánszemélyek zsebtelefonjára küldött sms-ek útján szólítja föl az északi részeken élő palesztin lakosságot, hogy sürgősen hagyja az otthonát, és minél előbb meneküljön a déli területekre. Az izraeli fölszólítás lehet a palesztinok elleni pszichológiai hadjárat része, de az is elképzelhető, hogy a tűzszünet fedél alá hozása érdekében kifejtett, jelenleg is zajló intenzív nemzetközi egyeztetések ellenére az izraeli kormány már elhatározta a Gázai övezet szárazföldi megtámadását.
Zoom
Az izraeli légitámadások egyik mai „eredménye” Gázavárosban
Guido Westerwelle német külügyminiszter, amint arról beszámoltunk, ma délelőtt az izraeli vezető politikusokkal folytatott megbeszélést Nyugat-Jeruzsálemben, majd onnan váratlanul Kairóba repült, ahol Muhámmád Murszi egyiptomi elnök irányátása mellett lázas sietséggel igyekeznek elérni a tűzszünetet. Az egyértelműen Izrael-barát, tehát közvetítésre alkalmatlan Westerwelle a mai nap folyamán Rámalláhban, a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén is járt, ahol a sajtó számára elérhető információból ítélve semmitmondó megbeszélést folytatott Mahmúd Abbász elnökkel.
Zoom
Az izraeli Beér-Sevában viszont palesztin rakéta okozott kárt
Westerwelle német külügyminiszternek a WAFA Palesztin Hírügynökség jelentése szerint Mahmúd Abbász Rámalláhban kijelentette: minél előbb véget kell vetni a Gázai övezet elleni izraeli agressziónak, tűzszünetet kell kötni, hogy ne szenvedjen tovább a fegyvertelen palesztin lakosság. Abbász egyben azt is kérte Westerwellétől, hogy Németország támogassa Palesztina megfigyelői státusszal rendelkező tagkénti fölvételét az ENSZ november 29-ei közgyűlésén.
Ban Ki-moon is járt Nyugat-Jeruzsálemben a mai nap folyamán, ahol a szélsőséges megnyilatkozásairól már korábban elhíresült Ávigdor Lieberman (Budapest díszvendége – H. J.) izraeli külügyminiszter a rá jellemző fenyegő hangnemben közölte a világszervezet főtitkárával: Ha Izrael kénytelen lesz szárazföldi támadást is indítani a Gázai övezet ellen, az nem lesz korlátozott hadművelet.
Hering József – Kuruc.info
Frissítés: Izrael tagadja, hogy tűzszünetről állapodott volna meg
Egy izraeli kormányszóvivő azt mondta a CNN amerikai hírtelevízióban, hogy a tűzszüneti megállapodást még nem kötötték meg.
A Russia Today jeruzsálemi tudósítója szintén azt jelentette, hogy egy izraeli illetékes azt nyilatkozta: ők a tűzszüneti megállapodás egyik formájához sem járultak hozzá.
Közben meghalt egy izraeli katona Eskolban a palesztinok egyik önvédelmi rakétájától. Röviddel azelőtt egy izraeli légicsapás megölt két palesztin újságírót.
2. frissítés: Netanjahu "hosszú távú megoldást akar"
Izrael hosszú távú megoldást akar a gázai válságra. Ha diplomáciai eszközökkel ez megteremthető, akkor ebben partner lesz - jelentette ki Benjámin Netanjahu kormányfő, miután kedden találkozott Ban Ki Munnal.
Az ENSZ-főtitkár Kairóból érkezett Izraelbe, szerdán pedig Rámalláhba utazik, hogy Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével tárgyaljon.
Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára kedden Gázában hangsúlyozta: az arab és muzulmán országok számára nem a hat napja tartó gázai vérontást lezáró tűzszünet elérése a leglényegesebb, hanem az, hogy véget vessenek az izraeli megszállásnak.
3. A katona után egy izraeli civil is meghalt
- Megerősíthetem, hogy kedd reggel elesett egy katona egy rakéta becsapódása miatt - mondta a hadsereg szóvivője. Az izraeli televízió szerint egy rakéta kedden eltalált egy lakóházat, és könnyebben megsebesített négy embert Tel-Avivtól tíz kilométerre, Risón Leción településen.
Az izraeli "védelmi" minisztérium röviddel ezelőtt egy izraeli civil halálát is bejelentette, ezzel ötre emelkedett az életüket vesztett izraeliek száma, a palesztin oldalon ezzel szemben száznál több halott és ezernél több sebesült van.
Izrael eddig 1350 támadást hajtott végre az övezet ellen a levegőből és a tengerről.
4. Elakadt
A Hamász egyik illetékese szerint elakadtak az egyiptomi erőfeszítések a gázai tűzszünet kihirdetésére, mert Izraelnek még válaszolnia kell bizonyos javaslatokra.
A tűzszünet ügye elakadt, az izraeli fél ugyanis még nem válaszolt. Így egyelőre nem tartanak sajtótájékoztatót, várniuk kell szerdáig - mondta Ezzat ar-Risk a Reuters hírügynökségnek.
SZERDAI FRISSÍTÉSEK
1. Tűzszünet helyett még hevesebb terrorbombázás
Egybehangzó források szerint Izrael az eddigieknél is hevesebben támadta a Gázai övezetet szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. "Önvédelme" következtében a palesztin áldozatok száma 140-re emelkedett, a sérülteké meghaladja az 1100-at.
Az al-Siga kórház ápolónői szerint az áldozatok többsége gyermek és nő: "A nők és gyermekek száma meghaladja a férfiakét, különösen a legutóbbi támadások miatt, ezek ugyanis kifejezetten házakat és civil épületeket céloznak" - nyilatkozta Ibrahim Dzsirdzsavi ápolónő az Elctronic Intifada honlapnak.
Szikalszilárd amerikai elkötelezettség
Clintonné tegnap este Tel-Avivba utazott, hogy feltétel nélküli támogatásáról biztosítsa a gyermekgyilkos terroristákat. "Amerika elkötelezettsége Izrael biztonsága iránt sziklaszilárd és megingathatatlan" - jelentette ki, hozzátéve: véget kell vetni a gázai "terrorista szervezetek" izraeli városokra kilőtt rakétatámadásainak. A Hamász vezetőivel természetesen nem fog találkozni.
Zoom
Tegnap este találat érte a France-Presse tudósítóinak otthont adó épületet. Az újságírók sértetlenül megúszták a támadást.
Ugyancsak tegnap este a Hamász Kasszám Brigádjai meghekkelték a 2-es és 10-es izraeli csatornát, megszakítva az adást, hogy felszólítsák az izraeli hadsereget: tartózkodjék a szárazföldi hadművelettől. (Korábban ugyanezt tették a zsidók a Hamász tévéadójával, hogy a saját propagandájukat terjeszthessék.)
2. Lieberman: Nem valószínű a választások előtti szárazföldi támadás
Valószínűtlennek nevezte az izraeli külügyminiszter, hogy megindítanák a szárazföldi hadműveletet a parlamenti választások előtt. "A kormányzat nem hozhat meg ilyen döntést két hónappal a választások előtt" - nyilatkozta az Ynetnek. "A következő kormányra kellene bíznunk ezt a döntést" - mondta Lieberman. (Miközben szinte biztos, hogy ismét Netanjahu nyeri a választást.)
3. Nem a zsidó tömeggyilkosokat, hanem a védekező palesztinokat szólítgatja fel az ENSZ-főtitkár
Szerdán is folytatódtak a nemzetközi diplomáciai erőfeszítések, hogy tűzszünet jöjjön létre Izrael és a Gázai övezet között. Az ENSZ-főtitkár eközben arra szólította fel a palesztinokat, hogy állítsák le az Izrael elleni rakétatámadásokat.
Délelőtt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt Rámalláhban az Izrael és a Hamász közti fegyvernyugvásról, majd visszatért a mindössze hat kilométerre lévő Jeruzsálembe. Clinton délután az izraeli hármas vezérkarral találkozik, Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Ehud Barak védelmi miniszterrel és Avigdor Liberman külügyminiszterrel. Előzőleg kedden Ban Ki Mun ENSZ főtitkár találkozott az izraeli vezetéssel, miután Kairóban a palesztin álláspontról tájékozódott.
Ban Ki Mun szerdán az Izrael elleni palesztin rakétatámadások "azonnali" leállítására szólított fel Rámalláhban. "Elfogadhatatlanok" a palesztin fegyveresek támadásai (míg 25 gyermek lemészárlása persze elfogadható - a szerk.) - hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár a Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: itt az ideje a diplomáciának és az erőszak beszüntetésének.
Mahmúd Abbász palesztin elnök reméli, még azelőtt megszületik a tűzszünet Izraellel, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán befejezi térségbeli látogatását - közölte egy magas rangú palesztin tisztségviselő. Abbász elnök azt mondta a külügyminiszternek, hogy Egyiptom mindennek a kulcsa, s azt kívánja, hogy a tűzszünetet jelentsék be, mielőtt Clinton távozik Kairóból - tájékoztatott Száeb Erekát palesztin főtárgyaló Abbász és a vendég rámalláhi megbeszélései után.
Izrael akadályozza a tűzszünetet
Clinton Jeruzsálemben - szerda reggel háromnegyed órán át tárgyalt a palesztin elnökkel. "A külügyminiszter biztosította Abbász elnököt, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz az azonnali tűzszünetért" - hangsúlyozta Erekát. "Minden óra, amely a tűzszünet nélkül telik el, emberi katasztrófa Gázában" - mondta a főtárgyaló. Az általa közölt adatok szerint a november 14-én indított izraeli offenzívának eddig "157 halottja - többségükben nők és gyerekek -, valamint 1100 sebesültje van". Azzal vádolta Izraelt, hogy akadályozza a tűzszünetet, de ezt nem fejtette ki bővebben.
Erekát elmondta, hogy a találkozón szó volt a palesztinok tervezett, tagsági státusuk emelésére vonatkozó ENSZ-beadványáról is. Clinton "megismételte az amerikai álláspontot, arra ösztökélve a palesztin elnököt, hogy halassza el" kezdeményezését. "Az elnök azt felelte, nem azért fordulnak az ENSZ-hez, hogy kihívást intézzenek az Egyesült Államokkal vagy bárkivel szemben, hanem hogy megmentsék a kétállami megoldást, és támogassák a békefolyamatot" - hangoztatta a palesztin illetékes.
A palesztinok terveik szerint - az amerikai és izraeli ellenvetések dacára, amelyek egyoldalúnak ítélik a lépést - november 29-én kérni fogják a világszervezet Közgyűlésétől, hogy státusukat emelje megfigyelőről nem tagállami megfigyelő állam szintjére, ami lehetővé tenné például, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) forduljanak.
Az előzetes tervek szerint éjfélkor kellett volna életbe lépnie a tűzszünetnek, de a helyi tömegtájékoztatás szerint Izrael a Rison Lecijonban, egy lakóházba becsapódott rakéta miatt végül visszalépett.
A helyi média úgy tudja, hogy a fegyverszünetben Izrael kötelezettséget vállal a légicsapások beszüntetésére, és lemond a palesztin fegyveres szervezetek vezetőinek célzott likvidálásáról. A jövőben csakis akkor vehet célkeresztjébe palesztin fegyverest, ha "ketyegő bombáról" van szó, vagyis ezzel egy súlyos merényletet hárítana el. Izrael a tervezett egyezményben beleegyezik a Gázai övezet blokádjának az enyhítésébe, a tengeri halászatba és a határ menti földek megművelésébe, valamint különböző termékeknek az övezetbe juttatásába.
A Hamász vállalná, hogy beszünteti mind az izraeli civilek, mind a katonák elleni támadásokat, és végrehajtatja a fegyverszünetet a többi palesztin szervezettel is. Ezen kívül beleegyezik egy ütközőzóna kialakításába a határ mentén, de nem világos, hogy annak melyik oldalán.
Az izraeli rádió szerint az egyezmény aláírását akadályozza, hogy Izrael annak végleges megtárgyalása és aláírása előtt egy 90 napos "próbaidőszakot" szeretne beiktatni. Az izraeli vezetés csak akkor kívánja megtárgyalni és aláírni a hivatalos tűzszüneti egyezményt, ha a három hónapos időszakban nem indulnak rakétatámadások a Gázai övezetből.
4. A terrorcselekmény cionista értelmezése
Nemrég érkezett Kairóba Clintonné. Azonnal el is ítélte a tel-avivi buszrobbantást, terrorcselekménynek nevezve azt. Ezzel nagyjából egyidőben halt meg hat palesztin egy gázai légicsapás következtében - de az amerikai külügyér azt valamiért nem ítélte el, és terrorcselekménynek sem nevezte.
5. Izraelnek joga és kötelessége gyermekeket és nőket gyilkolni
Izraelnek joga és kötelessége megvédeni állampolgárait a Gázai övezetből érkező rakétatámadások ellen - mondta szerdán Berlinben a német kancellár.
Angela Merkel a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában elmondott beszédében a zsidó állammal való szolidaritásra szólította fel a nemzetközi közösséget, és szorgalmazta, hogy mielőbb jöjjön létre tűzszünet Izrael és a Gázai övezet között.
(Kuruc.info - RT - Press TV - CNN - MTI nyomán)