Amint azt előre jeleztük, nem jelentek meg Izrael képviselői az ENSZ emberi jogi tanácsának keddi ülésén, ahol a zsidó terrorállamnak a területén tapasztalható emberi jogi helyzetről kellett volna számot adnia. A testületet elnöklő lengyel ENSZ-nagykövet példátlannak nevezte az izraeli diplomaták távolmaradását. Remigiusz Henczel azt mondta, hogy a tanács történetében még egyszer sem fordult elő ilyen eset.

A palesztinokat elűző és gyilkolászó telepesek - nem csoda, ha Izrael nem akar beszélni róluk
A világszervezet szabályzata szerint mind a 193 tagállam köteles bizonyos időközönként beszámolni arról, hogyan érvényesülnek határain belül az emberi jogok. Ezeken az üléseken szakértők és nem kormányzati szervezetek állásfoglalásait figyelembe véve kérdezik ki az adott állam képviselőit.

Kedden az izraeli küldöttséget hiába várták Genfbe a már régóta soron következő meghallgatására.

Diplomáciai körökben nem okozott különösebb meglepetést az izraeli diplomaták távolmaradása, mivel Avigdor Lieberman akkori izraeli külügyminiszter már tavaly tavasszal jelezte: nem mennek el az ülésre, mivel a tanács célja az izraeli telepes politika felülvizsgálata, és szerinte az ENSZ-testület - amelyet csak "képtelen színháznak" nevezett - "nem kezeli objektíven (értsd: a cionisták szája íze szerint) ezt a kérdést".
(MTI nyomán)