Viktória svéd hercegnő adta át "Az év homoszexuálisa" díjat egy hétfő esti gálán Stockholmban. A trónörökös röviddel éjfél előtt, előzetes bejelentés nélkül jelent meg a hétfői ünnepségen. Az elismerést Jonas Gardell író vehette át.

A díjat Soha ne töröld le a könnyeket kesztyű nélkül című, az 1980-as évek AIDS-járványáról szóló irodalmi- és televíziós sorozatáért vehette át a regény-, dráma- és forgatókönyvíró. A díjat a QX buzimagazin olvasóinak szavazatai alapján ítélték oda a 49 éves szerzőnek.
"Kevesen érintettek és hatottak meg bennünket annyira, mint Te. Add a kezed, és töröljük le egymás könnyeit nyitott szívvel és csupasz kézzel" - mondta a díjazottnak a hercegnő, aki a svéd királyi család tagjai közül elsőként biztosította egyértelmű támogatásáról a "meleg és leszbikus közösséget", méltatva annak "erejét" és "vidámságát".
A trónörökös a Dancing Queen című Abba-sláger dallamára, a közönség éljenzése közepette vonult be a gálára.
A 35 éves Viktória 2010-ben ment férjhez személyi edzőjéhez, Daniel Westlinghez, akitől egy éve született kislánya, Stella (Estela) hercegnő.
Az "év köcsögjévé" választott író két örökbe fogadott gyermeket nevel "férjével", Mark Levengood finn-svéd-amerikai íróval, televíziós műsorvezetővel.

(MTI nyomán)