Izrael légicsapást hajtott végre szíriai célpontok ellen - jelentette helyi idő szerint péntek este a CNN amerikai hírtelevízió. Az akciót csütörtökön vagy pénteken hajtották végre úgy, hogy a repülőgépek nem sértették meg Szíria légterét - idézett a CNN két, neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselőt.
Egyelőre nem lehet tudni, mi volt az izraeli légicsapás célpontja. A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy az ügyben az izraeli kormány az illetékes. (De persze ha egy másik állam bombázott volna egy másik országot, nem ezt nyilatkozták volna - a szerk.) Az izraeli védelmi minisztérium egy tisztségviselője és egy katonai szóvivő azt mondták, nem kommentálják az ilyen és ehhez hasonló értesüléseket.
A CNN szerint az amerikai kormánynak van olyan információja, miszerint csütörtökön vagy pénteken izraeli harci repülőgépek berepültek a Szíriával szomszédos Libanonba. Izrael korábban közölte: beavatkozik, ha úgy ítéli meg, fennáll a veszélye annak, hogy korszerű fegyverek kerülhetnek a libanoni Hezbollah síita szervezet vagy "más szélsőséges csoportok" birtokába.
Izrael január végén légicsapást hajtott végre a libanoni-szíriai határ szíriai oldalán. Libanoni titkosszolgálati források szerint valószínűleg egy olyan, a Hezbollahnak szánt szíriai fegyverszállítmány volt a célpont, amely SA-17 típusú orosz légvédelmi rakétákat is tartalmazott. Szakértők szerint alapjában változtatná meg az erőviszonyokat a térségben, ha a Hezbollah hozzájutna ilyen fegyverekhez.
(MTI nyomán)