Népszavazást tartanak idén Litvániában a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási tilalom fenntartásáról, miután összegyűlt az ennek kiírásához szükséges aláírásmennyiség – jelentette be a balti ország választási bizottsága hétfő este. "Elemzők" (magyarul az ország kiárusításában érdekeltek) szerint a májusban lejáró tilalom folytatása az európai uniós szabályok megsértését jelentené, és EU-forrásoktól foszthatná meg az országot.
Zoom
A népszavazást kisebb pártok kezdeményezték, köztük a gazdákat és zöldeket közösen képviselő egyik szövetség. Összesen a 3,5 milliós népesség több mint egytizedének aláírását összegyűjtötték. Polgári kezdeményezés még nem bizonyult ennyire sikeresnek, mióta a balti állam visszanyerte függetlenségét a kilencvenes évek elején.
Litvánia a 2004-es EU-csatlakozása előtt nem engedélyezte külföldiek számára a termőföldvásárlást (bár a nem mezőgazdasági célú területszerzést igen), de az unióba lépéskor vállalta, hogy az idén májusig tartó átmeneti időszakot követően megszünteti a tilalmat. A népszavazás kezdeményezői azt szeretnék, ha a tilalom továbbra is fennmaradna. Egyebek között azzal érvelnek, hogy a külföldi érdeklődés olyan mértékben megnövelheti az árakat, amelyet a helyiek már nem tudnak megfizetni.
A litván nagypolitika fél
Dalia Grybauskaite államfő, a kormányzó szociáldemokraták és a legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív Haza Szövetsége nem támogatják a tilalom fenntartását. Az elnök például úgy nyilatkozott, hogy az igenlő voks egyenértékű lenne egy Litvánia EU-tagságát ellenző szavazattal.
Több szakértő is úgy foglalt állást, hogy a tilalom fenntartása sértené az uniós szabályokat, mert korlátozná a tőke szabad mozgását. Emiatt az unió bírósága elmarasztalhatná az országot, és Vilnius akár uniós forrásoktól is eleshetne – tette hozzá Ignalis Vegele, a vilniusi Mykolas Romeris egyetem professzora.
A referendum időpontjáról a parlament jogosult dönteni, és ahhoz, hogy eredményes legyen, 50 százalékos részvétel szükséges. A választók összesen legalább 30 százalékának továbbá támogatnia kell a felvetett intézkedést. E feltételek teljesülése esetén viszont a népszavazás kötelező érvényű döntésnek minősül.
(MTI - MNO nyomán)
Frissítés: Vona Gábor Jobbik-elnök közleménye:
Az Európai Unióhoz velünk együtt csatlakozott Litvánia példája bizonyítja, egyértelmű igény van arra, hogy megálljt parancsoljunk a külföldiek földszerzésének. A litván földvédők pontosan ugyanazzal a kihívásokkal néznek szembe, mint a magyar gazdák: az unió régebbi tagjainak és újonnan csatlakozott államainak földárai közötti óriási eltérés kizárólag a külföldi földspekulánsoknak és gigabirtokosoknak kedvez.
A litván népszavazási kezdeményezést a balti állam lakosainak már most több mint egytizede támogatta, ami okkal ad reményt a hazai földvédőknek is. A Jobbik ezért az Anyaföldvédelmi Kerekasztal által felölelt civil gazdaszervezetekkel karöltve továbbra is minden rendelkezésére álló eszközt megragad, hogy a magyar termőföldet népszavazással védje meg, s a jövőben is magyar tulajdonban tartsa.