Bár emberjogi szervezetek elítélik a kelet-európai cigányok hazatelepítését Franciaországból, számos cigány számára vonzó az "önkéntes visszatérésért" járó összeg, amely bőven fedezi az ismételt utat Párizs irányába. Az idén februárig érvényben lévő rendelkezések szerint a korábbi összeg csaknem duplájával édesíti meg a párizsi bevándorlásügyi minisztérium a repatriálást.
A felnőttek 300, míg a gyerekek 100 eurót (75 ezer, illetve 25 ezer Ft) kapnak. A hivatalos adatok szerint a francia hatóságok augusztustól november közepéig 870 román, illetve bolgár állampolgárságú cigányt telepítettek haza. - A romák kitüntetett célpontot jelentenek - nyilatkozta Malik Salamkour, a francia Emberjogi Liga alelnöke.
Más civil szervezetek is elítélték a gyakorlatot, amelynek egyik célja, hogy a bevándorlási minisztérium teljesítse a tavalyi évre előirányzott összesen 25 ezer repatriálást a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiek közül. Saimir Mile, a Romák Hangja szervezet szóvivője szerint európai polgárként a romáknak tökéletesen jogukban áll, hogy visszatérjenek. A francia hatóságok viszont az elkövetkező hónapokban biometrikus adatbázist vezetnek be annak kiszűrésére, hogy ki vette már igénybe közülük az egyszeri repatriálási segélyt.
A hazatelepítési gyakorlat európai jogi háttere az ősszel a brutális olaszországi gyilkosság és az annak nyomán jelentkezett természetes cigányellenes hullám kapcsán Brüsszelben is felvetődött. Az EU-polgároknak 90 napig turistaként van joguk egy másik tagállamban a vízummentes tartózkodásra. Az ennél hoszszabb időtartam és/vagy ettől eltérő cél (pl. tanulás vagy munkavállalás) már külön papírokat igényel. Johannes Laitenberger, az Európai Bizottság vezető szóvivője az olasz eset kapcsán világossá tette: a hazatelepítés nem lehet tömeges, azaz egyenként kell megvizsgálni minden esetet, a repatriálási végzéssel szemben pedig fellebbezni lehet.
(NOL - Barikád)