Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között - közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján.
Zoom
Az SZK szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére.
"A nyomozás előzetes eredményei teljes mértékben megerősítik a terroristák akciójának tervszerű jellegét, alapos előkészítettségét és a bűncselekmény szervezői általi pénzügyi támogatottságát. Az őrizetbe vett terroristákkal folytatott munka, a tőlük lefoglalt technikai eszközök tanulmányozása, a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó információk elemzése eredményeként meglett a bizonyíték az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatukra" - áll a közleményben.
Az SZK bejelentette, hogy azonosított és őrizetbe vett egy újabb gyanúsítottat, aki részt vett a terrorizmus finanszírozásának rendszerében.  A hatóság kérni fogja a bíróságtól előzetes letartóztatását. Az üggyel kapcsolatban korábban 11 személy őrizetbe vételéről történt hivatalos bejelentés, közülük nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek.
Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden azt mondta, hogy Kijev közvetlenül részt vett az iszlamisták által elkövetett terrortámadás megszervezésében, a támadás előkészítésében pedig nyugati titkosszolgálatok vettek részt. Elismerte, a megrendelőt még nem sikerült azonosítani, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna állhat a merénylet mögött, és hogy az ügynökség látja, hogy ki szervezte meg a támadást és toborozta az elkövetőket.
Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) csütörtökön közölte, hogy felkerült a terroristák és szélsőségesek listájára a támadás végrehajtásával megvádolt Szaidakrami Racsabalizoda, Dalerzson Mirzojev, Muhammadszobir Faizov és Samszidin Fariduni tádzsik állampolgár.
Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy fokozta a közösségi hálózatok és a Telegram-csatornák célzott megfigyelését a pénteki terrortámadás után, és nyomon követi az álhíreket és a szélsőséges tevékenységre való felhívásokat. A hatóság csak az elmúlt két nap során blokkolta a hozzáférést 11 terrorista tartalmú csatornához, amelyek állítólagos újabb előkészületben lévő támadásokat jelentenek be. Péntek óta a Roszkomnadzor kérésére mintegy 600 hasonló forrást töröltek vagy blokkoltak.
Az orosz belügyminisztérium csütörtökön körözést adott ki az ukrán állampolgárságú, 18 éves Jaroszlav Ovszjuk ellen, aki orosz iskolásokat buzdított terrorcselekmények elkövetésére az interneten. Ovszjukot korábban azzal gyanúsították meg, hogy Fehér Rózsa álnéven részese volt az oktatási intézményekben elkövetendő tömeggyilkosságok ideológiájának online terjesztésében és 2021 novemberében egy kazanyi iskola elleni - meghiúsított - támadásra való felbujtásban.
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 143-ra emelkedett. A sérültek száma mintegy 360.
(MTI)