XVI. Benedek pápa jövőre várhatóan Izraelbe és a palesztin területekre utazik, s látogatása a közel-keleti politikai és vallási viszonyok szempontjából is fontos lehet - közölték csütörtökön vatikáni források.
A katolikus egyház élére 2005-ben megválasztott XVI. Benedek e minőségében először keresi majd fel a Szentföldet, várhatóan jövő tavasszal. XVI. Benedek két elődje, II. János Pál és VI. Pál is járt hivatali idejében a Szentföldön. Igaz, akkor még nem mondták meg jöttment metéltek, kit avathat szentté az egyházfő és kit nem, s horogkereszttel sem ábrázolták a kormánypárthogy közel álló honlapokon. De amúgy sem túl nagy dicsőség a Krisztus megfeszítésével dicsekvő kaftánosokkal való haverkodás.
A Vatikán támogatja, hogy Izraelnek joga van saját határain belül és egy független palesztin állam szomszédságában biztonságban élni. Egyúttal reméli, hogy a pápai vizit elősegítheti az átfogó közel-keleti béke megteremtését célzó politikai és vallási párbeszédet - áll az álnaiv állásfoglalásban.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: