Fél évig biztosan, de akár másfél évig börtönben lehet a Bolíviában fogvatartott Tóásó Előd. Ez attól függ, hogy az ügyészség mikor fejezi be a nyomozást - mondta Józsa Mátyás Buenos Aires-i magyar nagykövet.
Az ügyészség időközben bejelentette, hogy "új kapcsolati szálakat" göngyölítettek fel, például, hogy hol szállásolták el a merénylettel gyanúsított csoportot, illetve, hogy kikkel álltak kapcsolatban. Ezen kívül megfejtették a letartóztatáskor lefoglalt számítógépek jelszavait is, így már hozzáférnek a tárolt adatokhoz. Az ügyészségnek továbbra sincs érdemi bizonyítéka Tóásó ellen, de mivel kapcsolatba hozható a csoporttal, egyelőre nem várható változás az ügyében.
Tóásó Elődöt ottani idő szerint szerda délelőtt a parlamenti bizottság is meghallgatta. Erre korábban is tettek kísérletet, de a férfinak akkor még nem volt tolmácsa, így csak rövid ideig tartott a beszélgetés.
Józsa Mátyás elmondta, hogy Tóásó a szerdai meghallgatáson kitartott korábbi állítása mellett, vagyis hogy ártatlan és csak informatikai feladatokkal foglalkozott. Az említett bizottság mindenre kiterjedő vizsgálatot végez az ügyben, és foglalkoznak a többi közt azzal is, hogy pontosan mi történhetett április 16-án, amikor rajtaütöttek a csoporton. Az ügyészség információi szerint lőpornyomokat találtak Rózsa-Flores Eduardó és megölt társai kezén, így felmerült, hogy tűzpárbaj volt a szállodában. A bolíviai rendőrfőkapitány állítása szerint ezt a ballisztikai vizsgálat eredménye egyértelműen bizonyítja. A nagykövet elmondta, hogy a politikusokból álló bizottság ellenzéki tagjai nincsenek meggyőződve arról, hogy ez valóban így történt.
Józsa Mátyás továbbra sem tud arról, hogy a fogva tartott férfinak vádalkut ajánlottak volna. A nagykövet szerint ennek nincs realitása, hiszen ez csak akkor történhet meg, miután az ügyészség lezárja a nyomozást és átadja a vádiratot - tette hozzá.
Tóásó ellátásával kapcsolatban Józsa Mátyás elmondta, hogy a férfi valóban egy kicsi cellában van, aminek ablakai a hideg ellenére nincsenek beüvegezve, azonban Bolíviában ez megszokott. Hozzátette: az európai börtönökhöz képest mostohák a körülmények, viszont az ottani viszonyokra ez a jellemző.
(MTI)