Irán "a tűzzel játszik" Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes szerint.

A magas rangú izraeli diplomata arra reagált szerdai rádiónyilatkozatával, hogy Irán - a saját közlése szerint - sikeres kísérletet hajtott végre szerdán egy csaknem kétezer kilométeres hatótávolságú rakétával, amellyel képes elérni Izrael területének bármely részét, és csapásokat tud mérni a Perzsa-öböl térségében lévő amerikai támaszpontokra.

Az izraeli miniszterhelyettes próbált ráijeszteni Európára, mondván, hogy az új iráni rakéta miatt nem annyira a zsidó államnak van oka nyugtalankodni, mint inkább Európának. Izrael stratégiai helyzetén nem sokat változtat a dolog, hiszen Irán már korábban kipróbált 1500 kilométeres hatótávolságú rakétákat, s azok is képesek elérni Izrael területét - fejtegette. Megítélése szerint inkább Európát fenyegeti az iráni rakétaarzenál hatótávolságának növekedése. Sőt, hosszabb távon az amerikaiak is aggódhatnak, mert az irániak tízezer kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakéta kifejlesztésével is próbálkoznak, s azzal már el tudnák érni az Egyesült Államok keleti partvidékét - fejtegette rádiónyilatkozatában.

Irán Szadzsil-2 típusú föld-föld rakétával végzett szerdán kísérletet. Az új rakéta kétlépcsős, két hajtóműves, szilárd hajtóanyaggal működtetett, nagy erejű fegyver - jellemezte az új harceszközt Mosztafa Mohammed Nadzsar iráni védelmi miniszter. "Az iszlám köztársaság képes minden támadóját a pokolba küldeni" - mondta Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a kísérlet helyszínén, az ország északi részén fekvő Szemnánban.
(MTI nyomán)