Izrael kész megnemtámadási szerződést kötni Iránnal - írja a RIA Novosztyi című orosz lap. Ez az izraeli kormányfő moszkvai látogatása során derült ki, miután az oroszok megígérték, hogy nem szállítanak Teheránnak S-300-as modern rakétavédelmi rendszert (holott előzőleg ígéretet tettek erre a perzsáknak, akik ki is fizették a több mint egymilliárd dolláros vételár nagy részét).
A hírt Jevgenyij Szatanovszkij, az Izrael és a Közel-Kelet Kutatóintézet elnöke is megerősítette. Elmondta, hogy a tervezett megállapodást Teheránnak is alá kell majd írnia, mert ezzel elejét lehetne venni egy háborúnak. Szerinte a tervezet szövege akár a kubai válság alkalmával aláírt amerikai-szovjet paktum szövegéből is inspirálódhatna.
Úgy látja, nincs rá szükség, hogy az izraeli és az iráni delegáció az aláírás végett találkozzon egymással, mert arra egyidejűleg sor kerülhet a Kreml két külön termében. (Aki tudja, hány szerződést és ENSZ-határozatot tartott be fennállása folyamán Izrael, az azzal is tisztában lehet, mire jó egy ilyen megnemtámadási szerződés - az időhúzáson kívül - a szerk.)
(FN nyomán)
Kapcsolódó: