A nyáron már hírt adtunk arról, hogy a francia rendőrség robotrepülőgépek bevetését tervezi a túlnyomó többségében cigány vasúti kábeltolvajok ellen. Az elhatározást tett követte: ahogy az az alábbi cikkben is olvasható, holnaptól működik a rendszer.

Igen, a franciák a legkeményebb eszközökkel (az országból való kitoloncolás; állampolgárok esetén az állampolgárságtól való megfosztás, a vasúti fosztogatásokat terrorcselekményként való kezelés stb.) fellépnek a cigánybűnözők ellen. Megint felmerül az unalomig ismételgetett kérdés: miért tehetik meg azt, amit mi nem? Miért védhetik meg magukat a cigányoktól, és mi miért nem? Ahogy, tegyük hozzá, a világ összes többi népe is, hiszen vannak olyan országok (Amerika, Finnország, de akár megemlíthetnénk a rendőröknek a cigánybűnözők lelövését engedélyező [lásd pl. EZT a konkrét esetet] Szlotákiát is), ahonnan nem csak hogy kiebrudalják az emberiség rákfenéjét, hanem jól le is lövik a tetthelyen. Miért engedjük, hogy ez a söpredék százak életét veszélyeztesse és sok esetben százmilliókban mérhető károkat okozzon a biztosítóberendezéskábel-, és sok esetben egyenesen síncsavar/sínlopásaival? Nem kellene példát statuálni egy-két gyorsított eljárásban kiosztott életfogytos fegyházbüntetéssel (ami Nyugaton megszokott büntetés a hasonló terrorcselekmények esetén), hogy cigányaink kedve elmenjen minden hasonlótól? Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy "kéthetes rendcsinálás" és Orbán-nyilatkozat ide vagy oda, hazánkban folyamatosan nő a kábellopások száma (viszonylag új cikk ITT).
Így akadályozzák meg a franciák a kábellopásokat
Helikopterekről vigyázza jövő év elejétől a rendőrség a francia vasúttársaság kábeleit. Az erről szóló megállapodást a napokban írják alá. Az intézkedésre azért van szükség, mert soha nem látott mértékben megnőtt a kábellopások száma, ami a vasúttársaság vezetése szerint már-már a cég működését veszélyezteti.

A réz világpiaci árának robbanásszerű emelkedése a kábellopások ugyanilyen mértékű megszaporodását eredményezte Franciaországban. Az idei éves csúcsot júniusban regisztrálták, akkor egy hónap alatt 343 lopás történt, ami napi átlagban meghaladja a tizenegy eseményt.

Ennél is beszédesebb az a tény, hogy az év első nyolc hónapjában a vasutasok szóhasználatával élve, a "támadások" száma meghaladta a 2100-at, ami pontosan négyszerese az előző év azonos időszakában regisztrált szintnek. A teljes évre vonatkozó adatok még nem ismertek, de becslések szerint a kábellopások várhatóan mintegy 30 millió eurónyi, azaz közel 8,4 milliárd forintnyi kárt okoznak a vasúttársaságnak, ötven százalékkal többet, mint négy évvel ezelőtt.

Mindezek alapján érthető, hogy az SNCF a jelenség erőteljes visszaszorítását reméli az országos csendőrséggel megkötendő egyezménytől, a rendőrök ugyanis jövő évtől összesen ötvenhat helikopterrel felügyelik a vasúthálózatot. Rendőrségi oldalról azt hangsúlyozzák, hogy a gépek kiválóan alkalmasak éjszakai bevetésre, a különleges, egy focipálya méretű terület bevilágítására képes reflektorok mellett ugyanis hőérzékelő kamerákkal is el vannak látva.

Azzal mindkét oldalon tisztában vannak ugyanakkor, hogy ezzel a módszerrel lehetetlen teljes mértékben ellenőrzés alatt tartani a 30 ezer kilométernyi vasúthálózatot, a vasúttársaság vezetése ezért kiegészítő megoldásokon is dolgozik. Az egyik elképzelés szerint a rézkábeleket olyan jelzéssel látnák el, ami lehetetlenné tenné értékesítésüket, a vezérigazgató viszont ennél radikálisabb lépésre készül: a rézvezetékeket alumíniumra akarja lecserélni.
S. Ráduly János (Franciaország)