Ha van a világon olyan nép, amelytől minden értelemben érdemes tanulnunk, a(z állítólagos?) rokonságára büszkének lennünk, az (a bennünket szintúgy rokonjaiknak tartó japán mellett) a finn. Valami hihetetlen mód hazaszeretők (bármennyire is próbálják őket az újabban igencsak rosszul álló Zöldek és egyéb liberálisok „átnevelni”), becsületesek, munkaszeretők, tisztességesek, harcra készek és, nem utolsósorban, nem hajlandóak megtagadni az identitásuk részét képező, dicsőséges, a szovjet ellen vívott Téli Háborút, majd a németek oldalán, a szovjetek által elrabolt finn területek visszaszerzéséért folytatott Folytatólagos Háborút.

Ezzel szoros összefüggésben egy finn számára teljesen természetes az, hogy kirakja magára a horogkeresztes kitűzőt. Semmiféle „jáj gonosz nácik, hát megöltek hatmillió zsidót meg, ahogy a cigók újabban állítják, hárommillió korcsot, talán még sem kéne kirakni”-nyavalygás. Egy német vagy egy magyar veterán még csak véletlenül sem tenné, merné megtenni ezt. Nem csupán azért, mert ezekbe a Bűnös Népekbe beleverték, hogy milyen „csúnya” dolgokat csinált Hitler: azért is, mert még a veteránokat is simán lecsukják, ha fel merészelik ékesíteni magukat a háborús kitüntetéseikkel.

A Lotta Svärd, a finn nők és lányok legfontosabb, háború előtti és alatti honvédelmi szervezete, idén 90 éves (Wiki oldal ITT): 1921. márc. 22-23-án gyűltek össze Helsinkiben, és ott alakították meg a teljes országra kiterjedő szervezetet. Ezt megünneplendő számtalan finn településen összegyűlnek a régi „Lották”, azaz a honvédelemben, a frontszolgálaton anno részt vett női veteránok. A kitüntetéseikkel felékesítve, természetesen.

A Savon Sanomat tegnapi számának 7. oldalán egy féloldalas cikk foglalkozik a 20-i, Kuopio-beli gyűléssel. A cikket a következő kép díszíti (sajnos online nem elérhető, így maradt a szkennelt változat, amelyet köszönünk B. K. olvasónknak):



Figyeljük meg: a hölgy szíve felett legjobboldalt (valamint a nyaki gombjánál) a megszokott, stilizált horogkeresztes-virágos kitüntetés van. Kettővel odébb meg egy horogkeresztes vaskereszt. Igen, egy normális, egészséges nemzettudatú, az ellenségeivel (pl. manapság a cigányokkal – lásd EZT) tűzzel-vassal, a finnek túlnyomó többségének támogatásával (pl. ott pillanatok alatt összegyűlik 20-30 derék finn, hogy agyonverjen pár bűnözőcigányt – bezzeg nálunk...) leszámoló országban így mennek a dolgok.

További, sajnos csak kisfelbontású (a nyakban levő stilizált horogkereszt azonban így is jól látható) képek ITT  érhetők el.