Huszonnégy év börtönbüntetésre ítélte Ante Gotovina horvát tábornokot hazája felszabadításáért (az ő nyelvükön: "szerbek elleni bűnökért") a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék pénteken.


Hágai székhelyén kimondott ítéletében a törvényszék megállapította, hogy Gotovina részese volt annak az 1995-ös hadműveletnek, amely miatt 200 ezer szerb elmenekülni kényszerült "horvátországi lakhelyéről" (ahol semmi keresnivalója nem volt), a Krajinából.
"Hasonló háborús bűncselekményekért" 18 évre ítélték Mladen Markac tábornokot. Felmentették viszont a harmadik vádlott horvát tábornokot, Ivan Cermakot.
A NATO és az EU követelte a fejét
Az évtized elején vád alá helyezett Gotovinát több mint négy évnyi hiábavaló üldözés után, 2005 decemberében tartóztatták le Spanyolországban.
Elfogását annak idején az Európai Unió és a NATO is sürgette, és kézre kerülése előmozdította Horvátország EU-csatlakozási folyamatát.
Gotovina heroj
A horvátok természetesen nemzeti hősnek tekintik Gotovinát, amiért négy év után feszabadították a szerbek által megszállt horvát területeket.
1995-ben Knint lőtte a horvát hadsereg. Azt a horvátországi várost, amelyet a szerb-horvát háborúban a szerbek elfoglaltak, és az általuk kikiáltott Szerb Krajinai Köztársaság fővárosává tettek meg, horvát lakosainak többségét lemészárolták. A szerb agressziónak legalább 80 ezer áldozata volt, és több százezren menekültek el. A felszabadító katonai akciót vezette Ante Gotovina. A Vihar hadművelet alatt több százezer szerb takarodott ki a korábban általuk megszállt területről.
A hágai ENSZ-törvényszék emiatt emelt vádat etnikai tisztogatás címén a tábornok és két társa ellen. A védők viszont azzal érveltek, hogy azok menekültek el, akik korábban elfoglalták a vidéket, azaz nem történt etnikai tisztogatás.
Tiltakoznak a döntés ellen
Zágrábban füttyszó és kiabálás fogadta a döntést - közölte az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó tudósítója. Mintegy 1500 ember gyűlt össze a zágrábi Jelasics-téren, a demonstráció békésnek indult, de a döntés után felfokozódott a hangulat. Olyan transzparensek is előkerültek, melyeken jelenlegi és korábbi horvát politikusok nevei láthatók, a tüntetők ugyanis őket teszik felelőssé, hogy Gotovina ilyen hosszú börtönbüntetést kapott - tette hozzá a tudósító.
(MTI nyomán)
Korábbi írásaink: 
Mielőtt hozzászólna ehhez a cikkhez alul, feltétlenül olvassa el ezt: Kommentálhatók a Kuruc.info cikkei - lesznek, akiket letiltunk (moderálási alapelvek, feltételek). Ha nem nézi meg a linket, megeshet, hogy örökre letiltja valamelyik moderátorunk, és nem fog tudni többé hozzászólni.