A horvát embereket sokkolta Ante Gotovina ítélete, mert a közvélemény hősnek tartja a tábornokot - ahogy az is. Radnai Csaba, az MTI Hírcentrum Zágrábban tartózkodó tudósítója elmondta: a horvátok úgy érzik, a kormány és az unió is elárulta őket.

A horvátokat valóban sokkolta az ítélet – jelentkezett Zágráb főteréről Radnai Csaba. A tudósító elmondta: a városban síró, zokogó férfiakat és nőket látott. A horvátok nagyon csalódottak, úgy érzik, a kormány és az unió is elárulta őket.
Napjainkban a horvátok fele ellenzi az uniós csatlakozást, most azonban várhatóan növekedni fog ez az arány. Szerintük ezzel az erővel akár az amerikai elnököket is el lehetne ítélni – hangzott el az MTV híradójában.
Kiáll az államfő a honvédő háború és annak hőse mellett
Horvátország köztársasági elnöke pénteken kijelentette, hogy sokkolta az az ítélet, amelyben a hágai Nemzetközi Törvényszék súlyos börtönbüntetéssel sújtotta Ante Gotovina és Mladen Markac horvát extábornokokat a krajinai szerbek elleni hadműveletek idején elkövetett bűnökért.
Ivo Josipovic államfő így fogalmazott: "Mi nem kérdőjelezzük meg a honvédő háború és az Oluja (Vihar) elnevezésű akció legitimitását és legalitását". Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ítélet szerint a horvát extábornokokat "bűnszövetkezetben" elkövetett cselekmények miatt ítélték el. Leszögezte, hogy "a Horvát Köztársaság tiszteli és tisztelni is fogja a hőseit".
A Vecernji list című horvát napilap honlapján is ismertetett állásfoglalásában az elnök kijelentette, hogy a honvédő háború az ítélettől függetlenül igazságos marad. "Tudjuk, hogy horvát oldalon is voltak bűnök, de biztos vagyok abban, hogy Horvátország védelmében nem volt szó bűnszövetkezésről" - szögezte le az elnök.
A miniszterelnök sem fogadja el
Jadranka Kosor miniszterelnök is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék "bűnszövetkezésben" elkövetett cselekmények alapján huszonnégy évre ítélte Ante Gotovina és 18 évre Mladen Markac volt horvát tábornokot.
"Jogos volt a honvédő háborúnk!"
A főváros központjában hatalmas kivetítőkön lehetett figyelemmel követni a hágai ítélet kihirdetését, amely után a sokezres tömeg spontán tüntetésbe kezdett, az embereket sokkolta a szerintük katasztrófával felérő ítélet. A hatóságok nyugalomra szólítottak fel, a rendőrség nagy erőkkel vonult fel a belvárosban. "Nem ismerjük el az ENSZ-bíróságot", "A háború folytatódik", "Jogos volt a honvédő háborúnk" - ilyen és ehhez hasonló jelszavak voltak hallhatóak Zágráb központjában.


Az interneten sem volt másképp: "Horvátországot ismét megfeszítették", "Ezzel mindannyiunkat elítéltek" - hangzottak a horvát kommentárok.
Könnyes szemmel
Az állami televízió különkiadásában jogászokkal igyekezett elemezni az ítéletet. A szakértők hamar egyező álláspontra jutottak: "A bíróság egyoldalú volt, a védelem egyetlen érvét sem akarta meghallani". "Az ítélet kihirdetése felért a vádirat felolvasásával" - hangzott a bírálat.
Gotovináék egykori küzdőtársai könnyes szemmel, de dacosan jelentették ki: "Büszkék vagyunk küzdelmünkre", most elítélt parancsnokaik a "hazát védelmezték". "Ma mindannyian vesztesek vagyunk" - mondták a horvát veteránok képviselői. "Most szívósaknak kell lennünk, hogy megőrizzük a horvát államot" - hangoztatták.
A horvát közvélemény világosan látja, hogy Horvátország 1991 és 1995 között igazságos háborút viselt a szerb megszállók ellen, akik az ország harmadát bitorolták.
Az emberek azt mondják, hogy az ellenség által elfoglalt terület visszahódításánál minden eszköz jogos és megengedett volt. "Az ítélet még csak említést sem tesz a szerbek agressziójáról. Mit kellett volna tennünk, megcsókolni az ellenséget?" - teszi fel a kérdést egy nyilatkozó.
Tüntetni készülnek
Zeljko Sacic, a Lucko terrorizmus-ellenes egység egykori helyettes parancsnoka, akit tanúként megidéztek a perben, úgy nyilatkozott, hogy az ítélet a horvátok egy újabb tragédiája. Felszólította az embereket, hogy vegyenek részt szombaton a zágrábi tömegtüntetésen, és ott döntsék el, miként legyen tovább. Rijekában szombat délelőttre a helyi veterán szövetség hirdetett meg demonstrációt.
Horvátország az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások befejezése előtt áll. A lakosságnak népszavazáson kell majd nyilatkoznia a csatlakozásról, és a szkeptikus hozzáállásra ez az igazságtalannak tartott ítélet még rá is erősíthet - vélték az első kommentárok. "Inkább Oroszországgal lépjünk unióra" - mondta keserűen Ivica Kapitanovic háborús veterán a dpa német hírügynökség jelentése szerint.
(Híradó - MTI nyomán)
Korábban írtuk: Horvátországban senki sem számított Ante Gotovina ilyen súlyos börtönbüntetésére, s a horvát kormányfő elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy huszonnégy évre ítélte pénteken a volt horvát tábornokot a hágai Nemzetközi Törvényszék.
Horvátországot sokkolta Gotovina súlyos börtönbüntetése. Jadranka Kosor miniszterelnök biztos volt abban, hogy a nemzeti hősként tisztelt Gotovinát felmentik. A katolikus püspökök is a volt tábornok felmentéséért imádkoztak előzőleg Horvátországban.
A zágrábi parlament pénteken idejekorán fejezte be ülését, hogy a képviselők követhessék - az általuk várt felmentésről - a tévéközvetítést. A főváros központjában hatalmas kivetítőkről lehetett követni a hágai ítélet kihirdetését, amely után a sokezres tömeg spontán tüntetésbe kezdett, az embereket sokkolta a szerintük katasztrófával felérő ítélet.
A mi kérdésünk csak az: a százezrek haláláért felelős amerikai és izraeli vezetőket miért nem ítélik el ugyanezek a bírók pár ezer évre? Ráadásul ők még csak nem is a hazájukat védték, agresszió folytán követték el tényleges háborús bűneiket - de ez valamiért nem zavarja az úgynevezett nemzetközi közvéleményt...
(MTI nyomán)
A Thompson dala (magyar felirattal):