Az orosz sportolók valamennyi nemzetközi versenytől eltiltását javasolja a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA). Az augusztusi riói olimpiai játékokra is vonatkozó kezdeményezést már kedden megvizsgálja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A WADA szerint az orosz sportolók tömegesen és állami segédlettel doppingoltak.
Zoom
„A WADA azt javasolja, hogy a nemzetközi sportmozgalom ne engedje versenyezni az orosz sportolókat, amíg nem hajtanak végre alapvető reformokat az orosz sportkultúrában” – hangsúlyozta a nemzetközi szervezet jelentését ismertető Ben Nichols szóvivő. A részben orosz forrásokra építkező jelentés szerint a sportminisztérium mellett az orosz titkosszolgálat, az FSZB is részt vett a 2014-ben Szocsiban rendezett téli olimpián leadott pozitív orosz doppingtesztek meghamisításában.
A WADA azt követően tette közzé javaslatát, hogy az USA és kilenc másik ország doppingellenes szervezete is szorgalmazta az orosz sportolók olimpiáról való kitiltását.
„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megkapta a WADA jelentését. A következtetések arra utalnak, hogy az orosz hatóságok példa nélküli támadást intéztek a sport és az olimpiai mozgalom integritása ellen” – közölte Thomas Bach, a NOB elnöke. Hozzátette: a NOB végrehajtó bizottsága egy telefonkonferencia erejéig már kedden összeül, és meghozza az első döntéseket. Ezek – Bach szerint – kapcsolatban lehetnek a 2016-os nyári olimpiával is.
(HVG)