A világtörténelemnek különös részei az összeesküvés-elméletek, hiszen az egészen eszement teóriákat leszámítva egyik valóságtartalmáról sem nyerhetünk teljes bizonyosságot. Van, aki hisz bennük, van, aki nem. Van akinek, egy-egy érdekes sztori megismerése közben felgyullad a feje fölött a villanykörte, és van, aki egy hangos nevetés kíséretében csak legyint egy jó nagyot. A kérdés egy-egy elmélet kapcsán valójában az, hogy a valósággal és az aktualitásokkal való minden esetleges hasonlóság kizárólag a képzelet műve lehet.

(...)
A nagybetűs HATALOMRÓL alkotott érdekes tízparancsolatot Noam Chomsky amerikai nyelvész, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) tanára is, aki jó pár évtizeddel ezelőtt gyűjtötte össze a világpolitika tömegmanipulációs eszközeiről szőtt gondolatait. Az egyébként zsidó családból származó professzor a Harvardon, majd a Pennsylvaniai Egyetemen tanult, és a disszertációját követően munkái miatt a modern nyelvtudomány atyjának tekintik. Életútját figyelembe véve őrültnek aligha nevezhető, ezért az általa alkotott tízparancsolatot, mely a társadalom befolyásolhatóvá tételének módszereit szedi össze, nagyon sokan tényként kezelik. Hazánkban rövidített változata az interneten terjed, és természetesen akadnak, akik egy határozott legyintéssel intézik el az összeesküvés-elméletnek is tekintett írást, pontjai azonban Magyarországra vetítve is megállják a helyüket.
„Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz” – áll az első parancsolatban.
Talán nem is kell sokat elmélkedni azon, milyen környezetben fedezhető fel ez az „ars poetica” kis hazánkban. A legtöbb otthonban elérhető RTL Klubon és TV2-n 2011-ben sugárzott hírösszefoglalók csaknem felében bűncselekményekről, katasztrófákról, balesetekről vagy bulvárhírekről számoltak be egy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által készített tanulmány szerint. Vagyis amikor „Átlag Béla” munkában megfáradtan hazaér takaros panellakásába, és este fél 7 tájékán vacsora közben bekapcsolja kis fénylő készülékét, csak annyit hall, hogy „meghalt”, „meggyilkolta”, „karambolozott”, „összeverte” vagy „árvíz öntötte el”. Majd mikor már kenyérszeletelés közben inkább magába vájná a kését, egyetlen „soft news” fogja csak vissza a kezét: VV Anikó ismét megnagyobbíttatta melleit.
Ezek után pedig kit érdekel, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György mit parádézik az IMF-fel?
(...)
A teljes írás a Barikád hetilap friss számában olvasható. Megvásárlásával a nemzeti sajtót támogatja.