Romániából érkezett cigányok hozzávetőleg 40 fős csoportja garázdálkodik London előkelő negyedében. A „rejtett erőforrások” a Park Lane alatti aluljárójában telepedtek meg. Most azonban azt követelik a londoni hatóságoktól, hogy adjanak nekik lakást, mivel ők „EU-állampolgárok”.
Zoom
Az elmúlt másfél évben a koldulásból és lopásból élő banda számos helyen felütötte a sátorfáját London belvárosában. Az üzlettulajdonosok pedig arra panaszkodnak, hogy a rendetlen, koszos, dolgukat rendszeresen az utcán elvégző „rejtett erőforrások” elriasztják a vásárlóikat. Ráadásul az egymással is rivalizáló cigánybandák megjelenése a közbiztonság további romlását eredményezte London elit negyedében.
A „nagylelkű” retkek azonban most bejelentették: hajlandók távozni a környékről, amennyiben a londoni városvezetés lakásokat biztosít a számukra. Egy Romániából bevándorolt középkorú cigány nő az Evening Standard című lapnak nyilatkozva magabiztosan közölte, hogy ők az „Európai Unióban vannak” és „egy házra van szükségük”. „Adjanak nekünk egy házat, és már itt sem vagyunk” – fogalmazta meg követelését a London belvárosában megtelepedett cigánybanda egyik női tagja.
Zoom
Való igaz: bizonyos körülmények fennállása esetén az EU-tagállamokból Nagy-Britanniába érkező bevándorlók igényelhetnek lakást. Ami persze pénzbe kerül, de a „rejtett erőforrások” garázdálkodása sem éppen olcsó mulatság: a Park Lane környékén éldegélő cigók – az általuk okozott kár, a mocskuk eltakarítása stb. - évente az adófizetők 500 ezer fontját emésztik fel. De természetesen a becsületesen dolgozó angoloknak kell állniuk a kiakolbólításuk költségeit is: augusztusban a Marble Arch mellett tanyázó 37 cigány közül két személyt ültettek fel a repülőre, és toloncoltak haza (egyikőjük önként ment, rossz egészségi állapota miatt), ami az adófizetőknek 200 fontjába került.
Az utcán alvó cigók előszeretettel telepednek meg a legdrágább üzletek előtt a Parke Lane környékén, a Dorchester Hotel közelében, ahol is a legolcsóbb szoba 550 fontba kerül egy éjszakára, de 7000 font feletti árért is lehet ott aludni. A helyi lakosok és az üzletek tulajdonosai arról panaszkodnak, hogy a cigányok koldulnak, a szökőkutak vízében fürdenek, szemetelnek, és a dolgukat ott végzik el, ahol éppen kedvük szottyan. Az utcák leginkább „nyitott kanálisokhoz” hasonlítanak – mondogatják a környéken élő londoniak. A járdákat pedig a „rejtett erőforrások” olyannyira összekoszolják, hogy azokat időnként fertőtleníteni is kell.
Zoom
Hakan Altay, egy a Park Lane-en lévő hajszalon tulajdonosa a Standard című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a cigányok miatt több tízezer font veszteséget kénytelen elkönyvelni. „Az üzletemet a cigányok tönkretették. Amikor megkérem őket, hogy távozzanak innen, csak ordibálnak. Nem értik, amit mondok. Az üzlet előtt alszanak. Lassan mindenem húgyszagú lesz. Oda vécéznek, ahová éppen akarnak” – kesereg az elegáns londoni üzlet tulajdonosa.
Zoom
Nickie Aiken, a Westminsteri Városi Tanácsnak a „közösség védelméért” felelős tagja szerint „az elöljáróság és annak szervei minden lehetséges módon támogatják azokat, akik szükséget szenvednek, és hozzásegítik őket ahhoz, hogy helyzetük megoldódjon, és ne kelljen az utcán lakniuk”. De mint mondta, a hatóságoknak „lehetőségük van bármely EU-állampolgárt hazaküldeni”, és ez ügyben a westminsteri elöljáróság „szorosan együttműködik a Belügyminisztériummal és a rendőrséggel”. A várospolitikus a londoniak megnyugtatásaképpen közölte: a westminsteri elöljáróság tisztában van azzal, hogy a szóban forgó területen egyesek „antiszociális magatartást tanúsítanak”, ami „kedvezőtlen hatást gyakorol helyi lakók és az ottani vállalkozások életére”. „A takarítás a westminsteri adófizetőknek hozzávetőleg évente 500 ezer fontjába kerül, azonban a kérdés hosszú távú megoldása nem a westminsteri vezetésen múlik. A hatóságok jelenlegi hatásköre túlságosan szűk, a jogszabályok lehetővé teszik EU-állampolgárok számára, hogy kihasználják azt a három hónapot, amíg itt tartózkodhatnak úgy, hogy érdemben hozzájárulnának London életének szebbé tételéhez. Szigorúbb törvényekre lenne szükség” – jelentette ki Nickie Aiken, a Westminsteri Városi Tanács tagja.
Perge Ottó - Daily Mail nyomán
Kapcsolódó: