Jó étvágyat, gyilkos úr!
Azt már régen tudjuk, hogy a rabok nem kenyéren és vízen élnek, de a rácsok mögött aligha remélhet valaki kulináris élményeket. Ha nem is ez a jellemző, az bizonyos, hogy a gyulai börtönlakóknak mesterszakács főz. Alább folytatódik a Beol cikke.
Miként is győződhetne meg az ember arról, milyen manapság a börtönkoszt, ha nem úgy, ha maga is megkóstolja? A gyulai büntetés-végrehajtási intézet parancsnokának, Arató Ferencnek köszönhetően egy szimpla hétköznapon ebédre voltam hivatalos a rácsok mögé. A menü: grízgaluskaleves, rántott szelet, burgonyapüré és csemegeuborka. Gyakorló háziasszonyként sem találhattam semmi hibát az ételsoron. A leves forró, ízletes, a grízgaluska puha, a hús jól átsült, a püré krémes volt, az uborka meg bizonyára bolti, de igazán jól illett a második fogáshoz.
— Nagyon fontos, hogy a fogvatartottak elégedettek legyenek az étellel. Ha hidegen kapják az ebédet, ha éhesen maradnak, idegesebbek, feszültebbek lesznek, nehezebb megtartani közöttük a rendet. Itt bent nem sok öröme van az embereknek, az evés az egyik, ami jobb kedvre derítheti őket — indokolta Arató Ferenc, miért is központi kérdés az élelmezés a börtönben.
A gyulai rabok különleges helyzetben vannak, számukra ugyanis egy igazi olimpiai bajnok mesterszakács gondoskodik a mindennapi betevő falatokról. Ambrus György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség régiós elnöke az ország legjobb séfjei közé tartozik. Az erfurti szakácsolimpián 2009-ben egyéni aranyérmet szerzett, tavaly Brüsszelben az általa vezetett régiós csapat ezüstérmet hozott haza.
Mint megtudtuk, az étlap készítésekor figyelembe veszik a fogvatartottak kéréseit is, a „rossz fiúk” kedvencei közé tartozik a pörkölt, a tartalmas levesek, a lángos és a kelt tészták. A gyulai börtön specialitása a rendkívül gazdag, húsos Köcei leves, ami igazán közkedvelt a rabok körében.
Külön főznek a diétázókra és vegetáriánusokra
A vallási, egészségügyi okok miatt speciális étrendet kívánó fogvatartottak is elégedettek lehetnek. Gyulán cukorbetegeknek, tej- és lisztérzékenyeknek, diétázóknak külön étrendet állítanak össze. Az ünnepek sem telhetnek el hagyományos fogások nélkül. Karácsonykor töltött káposzta, rántott hal, bejgli, újévkor lencseleves, húsvétkor sonka, főtt tojás, tejszínes tormakrém, május 1-jén és augusztus 20-án sült kolbász dukál.