Lukács György budapesti szobrát Szent István-szoborra cserélik, ami "ugyan kicsinységnek tűnik, mégis jól mutatja, miféle szellemiséget képvisel az Orbán-rezsim" – írja a Die Welt online kiadásának Magyarországon egyre inkább elharapódzik az antiszemitizmus című írásában Paul Jandl.

Szerinte annak révén, hogy a Fővárosi Közgyűlésben csupán három ellenszavazattal fogadták el az "ultranacionalista és antiszemita" Jobbik vonatkozó javaslatát, "a hivatalos állami szellemi élet" még inkább a hazafias és "antiszemita színezetű konfekció" felé mozdul.
A Lukács-archívum bezárásának ügyét felidézve hozzátette, valójában a "szellemi elit" ellen irányuló "szűklátókörű barbárságról" van szó, és "nem is a filozófus kommunista elkötelezettsége a fontos, hanem zsidó származása".
Ami pedig igazán fenyegető 2017 Európájában, az az, hogy "ezzel a témával valamennyi magyarországi döntéshozatali szinten lehet politikát csinálni" – tette hozzá.
A Magyarország "szellemi örökségében a politika által előidézett tisztogatás mélyreható voltát" mutatja az is, hogy a "tekintélyelvű kormány kiátkozta" a Fideszt bíráló Lukács-tanítványt, Heller Ágnest – írja a Die Welt magyargyűlölő szerzője.
(MTI nyomán)