A keresztény világ legnagyobb ünnepe, a húsvét alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői ma Esztergomban, Debrecenben és Budapesten tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet. A keresztények húsvét vasárnapján Krisztus feltámadását ünneplik.
Erdő Péter bíboros ma az esztergomi bazilikában mutat be ünnepi szentmisét. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, tiszántúli püspök úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét a debreceni Nagytemplomban. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomban tart istentiszteletet.
A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztény egyházak. A keresztény hagyomány szerint nagypénteken feszítették keresztre Jézust, és a Biblia szerint harmadnapra, azaz vasárnap támadt fel. Húsvétkor a keresztény világ annak állít emléket, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, ezzel megváltotta a hívőket bűneiktől, így hitük szerint az üdvösségre, az örök életre vezette őket.
(MTI)