A Citroen Hungária Kft. a Citroen Autócsere Programját népszerűsítő hirdetéseiben, az elérhető kedvezmények feltételeivel kapcsolatban, megtévesztette a fogyasztókat és ezért a Gazdasági versenyhivatal (GVH) 40 millió forintra bírságolta - közölte a versenyhatóság hétfőn az MTI-vel.
A Citroen Hungária Kft. 2012. december 1. és 2013. november 5. között különböző kommunikációs eszközökön arról tájékoztatta a fogyasztókat, hogy az Autócsere Program keretében kedvezményhez juthatnak. Az öreg gépkocsi leadásával, akár a meghirdetett legalacsonyabb áron és 4 éves kiterjesztett garanciával vásárolhatók egyes Citroen típusú gépjárművek.
A GVH megállapította, hogy a vállalkozás a hirdetéseiben nem minden esetben tájékoztatta a fogyasztókat arról, hogy a régi autójuk leadása mellett elengedhetetlenül szükséges az is, hogy az új gépkocsit a Citroen Autócsere Finanszírozás igénybevételével szerezzék meg. Csak ekkor illeti meg a vásárlót a legalacsonyabb ár és a kiterjesztett garancia.
Egyes kommunikációs eszközökön pedig a vásárlást jelölte meg a kedvezmények igénybevételének feltételeként a cég, miközben a valóságban csak lízing esetén voltak elérhetőek az ígért kedvezmények. Ha a fogyasztó - a régi gépkocsijának leadása mellett - készpénzzel kívánta az új gépkocsi árát kiegyenlíteni, akkor csak 300 ezer forinttal magasabb áron tudta a többlet garanciát megszerezni.
A GVH súlyosító körülménynek minősítette azt, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat - a hosszú ideig tartó kampánynak köszönhetően - a fogyasztók igen széles körét érte el.
(MTI)
Frissítés: olvasói levél:
Bizonyára többen is vannak az olvasók között, akiket már megtévesztett, esetleg megkárosított a Citroen Hungária, és most végre némi elégtételt érezve gratulálnak magukban a GVH-nak, amiért megbírságolta a fogyasztókat „megtévesztő” céget. 
Gondolom, többen teszik fel a kérdést: de miért csak most bírságolták meg a magyar fogyasztókat köztudottan, régóta megkárosító céget? 
Akár csak az elmúlt 10 évet nézve, hányan vásároltak autót a hálózatukon keresztül, azzal a megtévesztő ajánlattal, hogy az autóra érvényes a jótállás, garancia? Hányan hitték azt, ha az autó meghibásodik, biztosít hozzá alkatrészt az importőr, megjavítják a szakszervizben? Netán visszafizeti az importőr az autó árát, ha az autó javíthatatlannak bizonyul? Hiszen vissza kellene fizetni a vételárat. De csak kellene, mert nincs egy hivatalos szerv sem, amelyik betartatná velük a vonatkozó jogszabályokat!
Eddig, 20 éven át szabad volt nekik a vásár, most meg itt ez a kis bírságocska, és máris hisztiznek! 
Tényleg, hányan lehetnek a „megtévesztettek”? Tízen, százan, ezren? Felhívást kellene közzétennie a hatóságoknak, és összegyűjteni a megtévesztett, becsapott vásárlókat. 
Az első napvilágot látott garanciális javítással kapcsolatos botrány óta sok-sok év telt már el. A hosszú évek alatt mekkora káruk keletkezhetett azoknak, akiknek nem sikerült érvényesíteni a garanciát a Citroennél? Egymilliárd, ötmilliárd? 
Miért hagyták szankciók nélkül a hatóságok, hogy „űzze az ipart” a cég, amikor már igen régen tudható és bizonyított például az, hogy a szalagról lekerülő, hibás autókból többet is itt adtak el hazánkban, érvényesíthető garancia nélkül? 
Ezeknek az ügyeknek a kivizsgálása is a GVH hatáskörébe tartozhatott volna (akár még most is), hiszen milyen tisztességtelen versenyhelyzet az, hogy míg az egyik importőr cégnek nem kell a garanciális feltételeket biztosítania, addig a versenytársaknak igen?!
Akár ajánlhatnám a nyomozó hatóságok vagy bírói vezetők figyelmébe is, hogy vizsgálják meg azt, hogy az elmúlt években milyen okból és hogyan futottak a céggel szembeni ügyek a semmibe. Hallatlan, hogy mik nem történhetnek ebben az országban! Ugye?
Tényleg, hányan emlékezhetnek még arra, hogy 2005-ben a Budapesti Vásárközpont előtt az autószalon megnyitójával egy időben mekkora botrányt csapott egy átvert tulajdonos a garancia nélküli Citroen C5 autója végett?
Bizony, 2005-ben! Akár már 9 éve is a körmükre lehetett volna nézni. Lehetett volna, de valamiért nem nézett a körmükre egy hatóság sem.
De miért nem léptek a hatóságok?
Pedig rendőrségi ügy, fogyasztóvédelmi ügy, per is volt belőle. Tehát nem fű alatt ment az ügy, több hatóság is tudott és tud róla még mostanság is!
Tudta a kedves olvasó, hogy a fent nevezett eseményen még Kovács miniszter úr is késve nyitotta csak meg a rendezvényt? Pár csúnya újságíró meg azt híresztelte, hogy biztosan „cicázik”, azért késik? Vajon cicázott, vagy más miatt késett? Soha nem tudhatjuk már meg! 
Volt anno egy miniszter is, aki Citroen C5-el járt! Neki vajon lehetett panasza a garanciális javításokra? Valószínűleg nem! 
Lehetséges, hogy a hatóságok munkatársai nem Citroen autókon járnak, azért nem keresgélnek a témában és nem találnak meg nyilvánosan is olvasható ügyeket a világhálón? 
Mi történhetett most, hogy így „40 millányit” a körmükre néztek?
Talán soha nem tudhatjuk meg ezt sem? 
Mindegy is, legalább most valami történt! - érezheti a polgár.
Úgy tűnik, korábban nem történhetett semmi, valami oknál fogva sem a fogyasztóvédelem, sem a GVH, sem más hatóság nem figyelt fel ezekre az ügyekre.
Tényleg, arról miért nem tudhatunk, hogy miért volt házkutatás a Citroen Hungáriánál?
Erről valamiért nem cikkezett a sajtó, bár nagyon is szeretik az ilyen történeteket, gondoljunk csak vissza a Daimlernél tartott házkutatásról milyen széles körben tudósított a média abban az időben. Nálunk meg a kis hazánkban egy multi autógyártó cégénél házkutatást mernek tartani a hatóságok, és még csak híre sincs sehol? Érti ezt valaki?
 Pedig olvasható pár helyen még mindig, hogy volt házkutatás, le is foglaltak dolgokat. Hogy mit és miért foglaltak le, azt nem tudhattuk meg, mert a kiegyensúlyozott és hiteles tájékoztatás keretében valami oknál fogva nem számolt be róla a média.
Mindegy is, talán majd mostanában többet is megtudhatunk, ha már így belendülnek a hatóságok a fogyasztók védelmében.
Lehetséges, hogy az RTL-t még meg is adóztatják, akarom írni, büntetik érte, amiért nem számolt be a reklámpartnerénél tartott házkutatásról!
És végezetül egy hasznos információ a megtévesztett, átvert fogyasztóknak, akik a GVH-s döntés után felbátorodnának:
A GVH döntésből is látszik, hogy a felelősséget az importőr, tehát a Citroen Hungária Kft. viseli, nem pedig a viszonteladó, az autószalon, amelyik az autót eladta.
Miért fontos ez?
Mert a Citroen Hungária előszeretettel rázza le a garanciális ügyekben náluk reklamáló ügyfeleket, vagy azoknak a jogi képviselőit azzal az ürüggyel, hogy nem tőlük vették az autót, hanem a kereskedőtől.
Erre a kereskedő meg azt mondja, hogy nem ő a felelős, nem neki kell biztosítani a pótalkatrészt, nem neki kell finanszírozni a javítást, hanem az importőrnek.
Jól bevált trükk, kivárásra megy a történet! Akár évekig is megy az egymásra mutogatás!
Ne várjon senki, haladéktalanul perelni kell az importőrt is.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Citroen Hungária Kft. az Automobiles Citroen Sa tulajdona, tehát, ha valaki véletlenül pert nyer - ami azért ritka, mert a kéz messze elér -, azt elvileg kitudná fizetni egy tőkeerős francia cég.
Bár olyanról, hogy egy pernyertesség során bármelyik hatóság is bemerte volna hajtani rajtuk az ítéletben szereplő összeget, senki nem tud beszámolni...