A rendőrség ugyanis Pintér Sándor szigorúan magánvéleménye szerint "mindenki számára biztosítja az élet-, vagyon- és közbiztonsághoz való jogot".
Novák Előd és Sneider Tamás jobbikos alelnökök kérdést intéztek a (mint kiderült, rendkívül érzékeny) belügyminiszterhez "Megalakulását követően hány esetben fordult elő, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi Osztálya (vagy annak elődje) telefonlopás miatt DNS-vizsgálatot csináltatott?" címmel (ide kattintva megtekinthető).

Az előzményekről: 2013 szeptemberében egy esküvőn (a miniszterelnök lányáén) eltűnt két mobiltelefon, egyenként 100-125 ezer forint értékben. Eddig sajnos egy teljesen megszokott, hétköznapi történet lenne, de innentől kezdve számos ponton is kérdések merülnek fel a lopási üggyel kapcsolatban. Az egyik mobiltelefonnak ugyanis a helyszínen maradt a tokja, az azon talált DNS-minta alapján pedig elkezdték a lakodalmon felszolgáló személyzet tagjainak a DNS-mintáit levenni. Önmagában már ez nem mindennapi, ugyanis ez egy rendkívül költséges és időigényes vizsgálat, melynek költsége több mint a tízszeresére rúg az eltulajdonított mobilkészülékek értékének.
"Az adófizetők pénzének felelőtlen és nyakló nélküli szórása sohasem lehet elfogadott, azonban bizonyos esetekben egy elsőre rendkívül eltúlzott nyomozati költségre is lehet elfogadható választ adni. Egy erre történő kísérletet szívesen vennénk a Tisztelt Miniszter Úrtól" - fogalmaztak Novákék, de Pintér belügyminiszter a konkrét felvetésre adott tényszerű válaszadás helyett a könnyebb utat választotta. Megsértődött.
Van a történetnek egy olyan nézőpontja is, amelyet az adófizetők pénzének ilyen fokú költésénél is nehezebb megmagyarázni. Talán nem véletlen, hogy a belügyminiszter erre kísérletet sem tett. Ez pedig nem más mint az a súlyos előítéletesség, melyről a nyomozó hatóság munkatársai tettek tanúbizonyságot, ugyanis a népes vendégsereg ellenére a potenciális tolvajt rendkívül megalázó módon kizárólag a lakodalmon felszolgáló személyzet tagjai között kezdték el keresni, többek között az említett DNS-mintavétellel. Ahogy azt a jobbikos képviselők is írják, a Rendőri Hivatás Etikai Kódexének a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról szóló fejezetében írottak szerint a rendőr elismeri és védi az emberi méltóságot, tiszteletben tartja az emberi és a személyiségi jogokat, elfogulatlanul jár el nemre, korra, állampolgárságra, etnikai hovatartozásra, vallási és politikai meggyőződésre, társadalmi és vagyoni helyzetre tekintet nélkül. Az 1994. évi XXXIV. törvény 2. § (3) bekezdése szerint a rendőrség pártbefolyástól mentesen jár el. Ezért is furcsa elem a történetben, hogy a nyomozást első hallásra talán némileg szokatlan módon a Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi Osztálya folytatta.
"Biztos nincs összefüggés, valószínűleg akkor is az említett egység vizsgálódott volna, ha mindez nem a miniszterelnök lányának a lakodalmán történik, de azért szívesen vennénk egy, ezzel kapcsolatos tájékoztatást, hogy hány lopással kapcsolatos esetben jártak el az Életvédelmi Osztály munkatársai" - fogalmaztak Novákék.
Novák Előd és Sneider Tamás arról is tájékoztatást várt volna, hogy miért a Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi Osztálya járt el az ügyben, miért viseltettek a rendőrség munkatársai súlyos előítélettel a lakodalom felszolgáló személyzetével szemben, továbbá hány konkrét eset történt az elmúlt években, mikor ilyen értékben elkövetett tulajdon elleni bűncselekmény kapcsán tömeges DNS-mintavételre került sor.
Pintér Sándor ezeket a kérdéseket nem tudta, vagy nem akarta megválaszolni. Azt viszont elmondta, hogy 2013-ban - mindössze egy alkalommal - az NNI eljárt más telefonlopási ügyben, igaz akkor nemhogy 26 fő tekintetében nem került sor DNS vizsgálat elvégzésére, hanem egy fő esetében sem...
A sértődött miniszteri válasz ide kattintva érhető el.