A Jobbik úgy véli, Rubovszky György azzal, hogy a Hír TV felvételének tanúsága szerint „akár házszabálysértés árán is” megakadályozná Alaptörvény-módosító javaslatunk napirendre vételét, súlyosan megsérti a demokratikus szabályokat, ezért méltatlan arra, hogy vezesse az Igazságügyi Bizottságot. Felszólítjuk a kereszténydemokrata politikust, hogy mondjon le bizottsági elnöki tisztségéről.
Az eset előzménye ismert: ha a Jobbik javaslatát az Országgyűlés beemelné az Alaptörvénybe, akkor Magyarország gyorsan, érvénytelenséget vagy eredménytelenséget kiküszöbölve, a legmagasabb jogi szinten és közel 5 milliárd forintot megtakarítva mondhatna nemet a Brüsszel által diktált kvótára. Ez azonban azzal járna, hogy a Fidesz nem tudná napirenden tartani a betelepítés kérdését, nem tudná a népszavazási kampánnyal elfedni napi szinten felszínre kerülő, a kormányfő közvetlen környezetéhez, vagyis Mészáros Lőrinchez, Matolcsy Györgyhöz, Andy Vajnához, Habony Árpádhoz kötődő korrupciós ügyeit.
Nem feltételezzük, hogy Rubovszky György saját elhatározásából vetemedne akár törvénytelenségre, ezért felszólítjuk a Fideszt, valljon színt: személyesen Orbán Viktor vagy pedig más fideszes politikus utasította Rubovszky Györgyöt a botrányos lépés megtételére? - írja közleményében a Jobbik elnöke.