A rendőrség a határőrséggel közösen elfogta a napokban azt a minden bizonnyal nem cigány férfit, aki mintegy kilencven kilogramm bronz díszítőelemet lopott a Mohácsi Történelmi Emlékhely kapujáról.

A 36 éves, bűnöző életmódot folytató elkövető augusztus végén, szeptember elején összesen négyszer, éjszakánként járt az emlékhelyen, ahol lecsavarozta a műemlék bejárat díszítőelemeit, majd egy pécsi színesfém-felvásárlónál értékesítette.

A tolvaj akkor bukott le, amikor a sorozatos lopások miatt a terület védelmére kirendelt, hőkamerával, valamint éjjellátó készülékekkel felszerelt rendőrök és határőrök mozgást észleltek a kapu körül, majd a közelben megtalálták a férfi kocsiját a lopáshoz használt szerszámokkal együtt. A gyanúsított akkor elmenekült a helyszínről, de másnap Mohácson sikerült elfogni.

Az ellopott elemek nagy része a helyszínen és a felvásárló telephelyén megkerült. A kereskedő, aki ellen orgazdaság miatt indulhat eljárás, rézként vette át a nála talált hatvankilenc kiló bronzot, így a piaci ár felét, százezer forintot fizetett a tolvajnak.

Závoczky Szabolcs, az emlékhelyet kezelő Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója azt mondta: az 1526-os mohácsi csata hőseinek tiszteletére kialakított és 1976-ban megnyitott emlékhely kapujában mintegy félmillió forint kár keletkezett.

(MN nyomán)