Előljáróban annyit, hogy egyáltalán nem rokonszenvezek se a Kuruc.info-val, se a Magyar Gárdával. Magamat középutasnak tartom, és az MDF-re szavaztam. Ellenben jól tudom azt is, mi megy vidéken. Ezért is ragadtam tollat. Remélem, drasztikus véleménykülönbségünk ellenére leközlik eszmefuttatásomat.

Egyszer egy okos ember azt mondta, hogy a mai kor inkvízitorai a liberálisok. Ugyanazok akik 500 évvel ezelőtt nagy buzgalommal szervezték az autodafékat, ugyanazok ülnek most különféle "mértékadó" bizottságokban és osztják az észt különböző fórumokról, hogy kitől, mitől kötelező elhatárolódni, miket kell betiltani, elkobozni, mit lehet olvasni és mit nem, mivel kell egyetérteni és mi az amiről gondolkozni is tilos. Most is hasonlónak gondolom a helyzetet.

A Magyar Gárda az én olvasatomban értelmetlen, egy rosszul megválasztott reakció valós problémákra. Attól, ha betiltjuk, a problémák nem fognak megszűnni. Butaság ez az egész. Jó, hogy sokak érzékenységét sérthette a nyilasegyenruhára hajazó hacukákban masírozó különítmények látványa, ezt én maximálisan respektálom. Ettől függetlenül a gárdisták tudtom szerint még nem loptak el semmit, nem öltek meg, raboltak ki, vagy vertek meg senkit, így ebből a szempontból a cigánybűnözés valós, bűncselekmények százaival (ezreivel) alátámasztható probléma, a gárdisták által elkövetett bűncselekményekről még nem nagyon hallottam. Mégis, mintha a rózsáskék ködben élő "véleményformálók" szerint ez lenne az ország legnagyobb baja. Hát lószart. Mikor államcsőd fenyeget, talán hetek választanak el a forint drasztikus leértékelésétől, milliók élete fog ellehetetlenülni a következő években, hitelválság van, a befektetők el fogják hagyni az országot, Magyarországot leminősítik és mindezek együtt azt is fogják eredményezni, hogy a  bűnözési arány minimum megduplázódik, a társadalom ketté fog szakadni áldozatokra és elkövetőkre, nahát ebben a helyzetben a Gárda jelentette veszély úgy aránylik a többihez, mint 1 a 10.000-hez, kb.

De oszlassák, felőlem. Aztán mi lesz? Majd a legtöbb érintett faluban újraszervezik Polgárőrség néven, aztán kész. A lincselésnek az óceánontúli Nagy Fehér Tanítómestereknél is nagy hagyományai vannak, az állampolgári spontán törvénykezési reflex ott évszázados tradíció, mi maradnánk le? Ha az állam nem védi meg a polgárait, nehogy bárki azt higgye, hogy még gyertyát is tartanak a tolvajnak. Egy fenét.

László Tibor