Óbuda-Békásmegyer polgármestere már 2008 áprilisában felhívta Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester figyelmét arra, hogy a kerületi MSZP-s elnökségi tag cégének támogatásával bújtatott pártfinanszírozás történhet az adófizetők pénzéből - közölte a III. kerület önkormányzata hétfőn az MTI-vel.
A kerületi MSZP-s elnökségi tag, Hrabetz Györgyi cége az Európa Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kht., amely 60 ezer példányba adja ki az Óbudai Monitor című kiadványt, és amely közhasznú társaságnak a BKV 14,6 millió forintot fizetett ki egy sajtópályázat kiírásának lebonyolításáért.
Bús Balázs (Fidesz) polgármester - a közlés szerint - nem csak Demszky Gábort, hanem több fővárosi tulajdonú közműcéget is értesített a bújtatott pártfinanszírozás lehetőségéről. Az értesített cégek - így a Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft., a Főtáv Zrt., a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. - korábban hirdetéseket jelentetett meg az újságban.
Bús Balázs a levélben azt írta: "erkölcsileg elfogadhatatlannak és demokratikus jogelvekkel összeegyeztethetetlennek tartom azt, hogy egy pártpolitikai érdekeket kiszolgáló kiadvány döntően a fővárosi adófizetők pénzéből működtetett vállalatok hirdetéseiből tartsa el magát."
A kerület tájékoztatása szerint a levélre Demszky Gábor nem válaszolt.
Az MTI birtokába pénteken került belső ellenőrzés által készített dokumentum szerint az Európa Kht.-val a BKV nevében 2007-ben kötött szerződést az előzetes letartóztatásban lévő volt kommunikációs főosztályvezető, Zelenák Tibor és a házi őrizetben lévő volt kommunikációs vezérigazgató-helyettes, Regőczi Miklós.
A céget azzal bízták meg, hogy bonyolítsa le egy sajtópályázat kiírását. A pályázat célja az volt, hogy "a megjelenő cikkek hatással legyenek a ma még egyéni közlekedési eszközzel utazó közönségre oly módon, hogy sikerrel váljanak átterelhetővé a közösségi közlekedés eszközeire".
A szerződést 2009. április 10-én mondták fel, a teljesítésigazolásokat a kht. önálló cégjegyzésre jogosult képviselője írta alá. A szerződés ideje alatt 14,6 millió forintot utaltak ki úgy, hogy a bizonylatok nem feleltek meg az előírásoknak, a számlaigazolások pedig formálisak voltak, így felmerül a hűtlen kezelés gyanúja a BKV belső ellenőrzése szerint.
(MTI)