A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén tárgyalta a főváros és a BKK közötti feladat-ellátási szerződés módosítására vonatkozó előterjesztést. A javaslatban általános működési változtatásokat fogalmaztak meg, azonban egy része bizonyos típusú tömegközlekedési jegyek drágulására vonatkozott - fogalmazott közleményében Szabó György, a Jobbik fővárosi képviselője.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012. szeptember 1. hatállyal módosította az országos közösségi közlekedési szolgáltatásokkal kötött Közszolgáltatási Szerződést, olyan tartalommal, hogy megszünteti az 5 km-es távolságra szóló jegyeket. A benyújtott javaslat értelmében ez alapján változtatná meg a BKK a díjszabását ugyanerre a termékcsaládra vonatkozóan. Ennek következtében a külső agglomeráció és Budapest között tömegközeledést igénybe vevők akár 61 %-al magasabb árat fizethetnek majd busz, vagy HÉV menetjegyükért.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által bevezetett módosítás azonban – ahogy a javaslatban le is írták – nem jelent automatikus kötelezettséget a BKK-nak a díjemelésre. A fővárosi Jobbik számára ezért elfogadhatatlan, hogy mégis bevezetik ezt a módosítást.
A díjemelésre vonatkozó rész miatt az előterjesztésre külön szavazást kért a Jobbik frakciója, és nem szavazta meg a drágulást. A Fidesz képviselői támogatták a nagymértékű díjemelést.