A budapesti, királydombi ősbemutató 30. évfordulója alkalmából 2013 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon Alföldi Róbert új rendezésében, kortárs megjelenítéssel újra műsorra tűzik az István, a király című rockoperát. A produkciót később a Papp László Budapest Sportarénában is játsszák - írja a Délmagyar.
Zoom
Budapesten, a városligeti Királydombon 1983-ban tartották Szörényi Levente és Bródy János Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült rockoperájának, az István, a királynak az ősbemutatóját. A 30. évforduló alkalmából 2013 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon Alföldi Róbert új rendezésében ismét műsorra tűzik az azóta szinte nemzeti klasszikussá vált darabot. A Dóm téren jövő nyáron két előadást tartanak, utána a Papp László Budapest Sportarénában láthatja a közönség a produkciót.
Az 1983-as ősbemutató kortárs előadás volt, amit számos historizáló változat követett. A 30. évfordulón vissza akarnak térni a kortárs megjelenítéshez. – Olyan alkotót kerestünk, aki pályája során klasszikus remekműveknek adott mai jelentést és rutinos operarendező is, ezért kértük fel Alföldi Róbertet – hangsúlyozta Rosta Mária producer a jövő nyári előadásról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Arra nem tért ki, hogy lesznek-e homokos jelenetek a darabban.
Zoom
Szörényi Levente felidézte: az 1983-as királydombi ősbemutató után először 1984-ben, a szegedi Dóm téren kelt életre az István, a király, majd 1985-ben a Nemzeti Színházban is bemutatták. A Nemzetiben többször, többen is színre vitték, először Kerényi Imre, majd Iglódi István, aztán Szikora János.
A nemzeti kincseinket előszeretettel bemocskoló buzi úgy vélte, művészi szempontból jó helyzet, ha egy rendező klasszikus művekkel dolgozhat. – A Bánk bántól Az ember tragédiáján át a Csárdáskirálynőig sikerült ilyen feladatokhoz jutnom. Az István, a király része lesz a sornak, zenedrámaként működhet majd – fogalmazott Alföldi.
Zoom
Rosta Mária beszámolt arról is: az István, a király szegedi premierje előtt a Pesti Magyar Színházban a Szörényi-Bródy szerzőpáros másik művét, a Kőműves Kelement mutatják be ugyancsak Alföldi rendezésében 2013 júniusában.
(Délmagyar nyomán)