A kommunista rendszer szolgálatáért nyújtott kiemelt nyugdíjakat felülvizsgáló bizottság törekszik arra, hogy munkáját még idén befejezze, így jövőre ténylegesen megszűnhetnek az érdemtelenül folyósított pótlékok - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).
A minisztérium sajtó főosztálya azután közölte ezt, hogy Novák Előd lemondásra szólította fel Navracsics Tibor tárcavezetőt. A jobbikos politikus szerint ugyanis a törvényi határidőre, október 31-ig nem készült el "a kommunista luxusnyugdíjak" felülvizsgálata.
A bizottság a törvényben kijelölt időpontnak megfelelően megkezdte a munkáját, és több ezer akta felülvizsgálatát végzi módszeresen, egyenként. A vizsgálat el fog húzódni, de a bizottság törekszik arra, hogy a munkát még idén befejezze, olvasható a KIM válaszában. A tárca szerint a bizottság munkájának köszönhetően "jövőre ténylegesen megszűnhetnek azon személyek érdemtelenül folyósított pótlékai, akiknek a korábbi tevékenysége a demokratikus értékrenddel nem egyeztethető össze".
Ilyenek azok, akik részt vettek az 1945 és 1949 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követő megtorlásokban. Nem jár a kiemelt nyugdíj azoknak sem, akik 1948 és 1990. május 1. között titkosszolgálati tevékenységet folytattak, illetve ebben az időszakban állami vezetői tisztséget vagy a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben tisztséget töltöttek be, és ott végzett tevékenységük ezt indokolja.
Korábban írtuk: A Jobbik felszólítja Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy mondjon le, mivel törvényt sértett, ráadásul ezt el is ismerte - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Novák Előd. A törvénysértés a Jobbik alelnöke szerint azzal valósult meg, hogy a törvényi határidőre nem készül el a kommunista luxusnyugdíjak felülvizsgálata.
Az ellenzéki képviselő ismertette: még november elején fordult írásbeli kérdéssel Navracsics Tiborhoz az ügyben, hogyan halad a kommunista luxusnyugdíjaknak az elfogadott törvények szerint október 31-ig kötelező felülvizsgálata.
Az erre a munkára 2012 nyarán létrehozott ötfős testület munkája a több ezres aktamennyiség miatt el fog húzódni - derül ki Navracsics Tibornak a csütörtöki sajtótájékoztatón Novák Előd által kiosztott válaszából.
A tárcavezető reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a munkát még az idén befejezik és "mihamarabb ténylegesen megszüntethetővé válnak azon személyek érdemtelenül folyósított pótlékai", akik az 1945 és 1949 közötti időszakban a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében és az azt követő megtorlásokban részt vettek, továbbá 1948 és 1990. május 1. közötti időszakban titkosszolgálati tevékenységet folytattak, illetve az 1948 és 1990. május 1. közötti időszakban állami vezetői tisztséget, vagy a Magyar Kommunista Pártban, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban, illetve a Kommunista Ifjúsági Szövetségben tisztséget töltöttek be és ott végzett tevékenységük ezt indokolja.
(MTI)
Videó a sajtótájékoztatóról: