16 órája vesztegel több ezer autós az M1-es autópályán. Egyikük a hvg.hu-nak elmondta, senki sem nézett feléjük. Reggel ugyan küldtek egy buszt, de sem élelmiszert, sem folyadékot nem bíztosítottak számukra. Több olvasójuk is jelezte, hogy a katasztrófavédelemtól sem segítséget, sem információt nem kaptak. Az autósok és a környékbeliek egymáson próbálnak segíteni.
Semmilyen információnk nincs, senki sem tájékoztat minket - mondta a hvg.hu-nak egy nő, aki 16 órája vesztegel kocsijában az M1-es autópályán.
Győr és Tata között ugyanis több ezren éjszakáztak az M1-es autópályán. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nem is a havazás, hanem az óránkénti akár 100 kilométeres szél és kamionok keresztbe fordulása okozta a hatalmas torlódásokat. Több helyen a műszaki mentések ideje alatt álló forgalom miatt az autókat befújta a szél, ezért azok a jeges úton nem tudtak elindulni.
Ugyan közleményükben azt írták, egész éjszaka folyt a mentés, és az úton rekedtek segítésére melegedőbuszok érkeztek az autópályára, az ottrekedtek arról számoltak be, hogy senki sem nézett feléjük. Olyan fél 9 körül érkezett egy busz, amire felszállhattak melegedni, de sem élelmiszert, sem folyadékot nem vittek.
Mint mondták, az autósok összefogtak, így megosztották az élelmiszereket, van aki naranccsal, van, aki csokitval járult hozzá. De több autóból a benzin is kifogyott, így ők már fűteni sem tudnak.
Reggel többen nekiálltak a szalagkorlátot szétszerelni, mivel a Pest felé vezető út járható, ekkor jelent meg egy tűzoltó autó. "Kértünk tőlük flexet, mert a csavarhúzóinkkal nehezen haladunk, de nem adtak semmit" - mondta.
Több olvasó is jelezte, hogy a havazás miatt eladkadt, és se információt, se segítséget nem kapnak. Mint egyikük írja, "Tatabánya előtt várakozunk a 06:10-kor Keletiből induló IC-n, ami egy sínre borult kamion miatt késik már ki tudja hány órát. Öröm az ürömben, hogy a kalauzok nagyon udvariasak, de sajnos tehetetlenek".
Egy másik olvasó azt írta, "a férjem tegnap délután indult haza Somogy megyéből. Jelenleg a 7-es úton Siófok környékén egy Mol-kútnál várakoznak, éjjel 2 óta. Semmilyen információt nem kapnak, a benzinkúton alig van már enni és innivaló, a wc-k gyakorlatilag használhatatlanok. Több román busz ennél a kútnál rekedt. Senki nem tud semmit, hogy elindulhatnak-e vagy sem, semmiféle tájékoztatást nem kapnak semmiről, és az ún.melegedő buszokat, meleg teát és szendvicset sem látott még egyet sem. Viszont hótolót sem, tegnap délután óta. Azt gondolom,hogy ez a katasztrófa, nem a hóesés".
A hosszú órák óta az utakon rekedtek közül többen is a Facebookon kértek segítséget péntek reggel, volt, aki a hadsereg segítségét hiányolta.
"Valaki segítsen!!! Osszátok meg!! 16 órája várunk, hogy kimentsenek egy 2 éves kislányal minket többi 20 bajba jutottal! Akárkihez fordulok, nem jönnek segíteni (mentő, rendőrség, tűzoltó, katasztrófavédelem) 64-es úton Enying elött kb. 30kmre" - írta egy segítségkérő Környe térségéből a Szárnyas Fejvadász Facebook-oldalán.
"Nagyszentjanos magassagaban allnak anyuek tegnap delutan ota. Tobb, mint masfel meteres ho van. Nincs mentes!!!!! Senki nem ment azon a kornyeken. Gyalog probalnak az emberek besetalni a kozelben levo telepulesekre, benzinkutakra. Hol a Honvedseg?? A lanctalpasok??? Kisgyerekekkel is ott ragadtak autok. Barkinek akinek van munkagepe mozduljon!! Talan tud segiteni" - olvasható egy másik bejegyzésben.
"A tesómék 15 órája ülnek az M1-es autópályán. 15 órája nem mozdul a kocsisor, miközben az MTI 3.30-as híre szerint a kamiont eltávolították, és elindult egy sávban a kocsisor. Nem igaz, meg sem mozdult" - írta saját Facebook-oldalán egy újabb segítségkérő.
"Ők a 80-as km körül vannak. Csak a Kossuth rádió fogható, ahol minden szép és jó, éljen Orbán. A 21. században 15 órája nincs tájékoztatás, elérhetetlen a rendőrség, az autópálya ügyelet, a katasztrófavédelem. A több ezer ott rekedt autós SENKI nem kereste fel. Állítólag átvágták a szalagkorlátot a 77-es km-nél, ők ennek nyomát sem látják. Viszont a kamionosok most megpróbálják ott átvágni, ahol vannak" - tette hozzá.
(hvg)