Tüntetésen tiltakoztak Ózdon a városban megnyitni tervezett "roma kulturális központ" ellen. Az intézményt már több városban próbálták megnyitni, a helyi ellenállás miatt sikertelenül. A tömeg itt is az ózdi polgármester lemondását követelte.
Zoom
Mintegy 6-700-an gyűltek össze azon a tüntetésen, amit a Jobbik ózdi alapszervezete és két egykori jobbikos önkormányzati képviselő szervezett Ózdon a Városház térre. Megérkezett Egyed Zsolt országgyűlési képviselő is, aki hétfőn a Parlamentben interpellált a cigányközpont újabb helyszíne ellen.
Kisgergely András jelenleg független (volt Jobbik-tag) képviselő arról beszélt: Ózd az elmúlt 2-3 évtizedben sokat szenvedett, és munkahelyeket vártak volna az emberek a jelenlegi kormánytól. A képviselő szerint „az elmúlt három évben ezermilliárd forint érkezett a térségbe különböző romaprogramokra és felzárkóztatásra”, emiatt „nem kell újabb pénzkidobás”. Kifogásolta, hogy zárt ülésen határozott a helyi testületi többség a Nemzetiségi és Roma Kulturális Központ városba telepítéséről, amiből véleménye szerint „Simicska és a Közgép járhat majd jól, mert biztosan ők nyerik a pályázatot”. Ne legyen Ózd cigány főváros! – mondta, mire a tömeg „nem hagyjuk” kórussal válaszolt.
A tömeg kifütyülte, pfujolta a Városháza elé érkezett Riz Gábor országgyűlési képviselőt, Fürjes Pál polgármestert és Obbágy Csaba alpolgármestert. Végül Kisgergely petíciót adott át a polgármesternek, amiben kérik a testületi döntés visszavonását. Fürjes azt mondta, áttanulmányozzák a szöveget, és arra válaszolni fognak. Ezt követően megszólalt a „Mondjon le!” kórus.
Janiczak Dávid, a Jobbik ózdi elnöke azt javasolta, hogy Felcsútra vigyék a cigányközpontot. Mint mondta, Ózdról 18 éves korban elmennek a megélhetést kereső emberek, és közülük nagyon kevesen érkeznek vissza. Arról beszélt, kétséges, hogy a cigányközpont mellé fog-e befektető érkezni a városba, és úgy vélekedett, hogy valakik ezért biztosan busás összeget tehetnek zsebre.
A jelentős rendőri biztosítás mellett lezajlott demonstráció végül békésen ért véget.
(HVG nyomán)