A Veszprémi Zsidó Hitközség rendezte a legújabb holomegemlékezést.
A tegnapi rendezvény a Budapesti út 2. szám alatt található épületnél kezdődött, ahol valamikor a veszprémi zsinagóga és a második világháború alatt a gettó állt. Máthé Éva, a városi zsidó hitközség vezetője felidézte a hely történetét. Hozzátette, remélhetőleg a város majd törekszik arra, hogy "méltóképpen örökítse meg a zsidóság kultúráját Veszprémben".
Zoom
Az eseményen Horváth Imre szavalt verset, Fekete László főkántor énekelt el egy zsoltárt, majd a résztvevők megkoszorúzták az emléktáblát.
A rendezvény a Komakút téri emlékműnél folytatódott, ahol szintén egy gettó állt, ahova nagyjából 500 zsidót őriztek. Itt szintén egy verssel és egy zsoltárral, majd koszorúzással rótták le a tiszteletüket a résztvevők.
Zoom
A rendezvényen részt vett Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi - el is aludt, annyira unja már ő is a holokamuzást
Mindkét emlékhelynél koszorút helyezett el Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Nagy Imre, a veszprémi Hit Gyülekezetének vezetője, Kálóczi Kálmán, a Nagy Imre társaság vezetője, továbbá a "kiirtott" veszprémi zsidó hitközség is.
Zoom
Ő Veszprém polgármestere
A rendezvényt ünnepi gyászistentisztelet zárta a veszprémi zsidó temetőben. A Verő Tamás főrabbi által vezetett rendezvényen "természetesen" részt vett Porga Gyula polgármester is. A politikus az emlékezés (de csak a zsidókra való emlékezés - a szerk.) fontosságát hangsúlyozta. Hozzátette, a városnév bizottságnál kezdeményezi majd, hogy a zsinagóga körül közterületet nevezzenek el Hoffer Árminról, a város egykori főrabbijáról.
(Vehir nyomán)