Hétfőtől megszünteti korábbi számláinak értékesítését a Raiffeisen, emellett egyre több bank módosít alapvetően kínálatán. A bankszámlák "átcsomagolásában" sincs azonban teljesen szabad kezük a bankoknak.
A Raiffeisennél hétfőtől számlát nyitók már nem találkozhatnak olyan csomaggal, amelyhez korlátlan számban jár az ingyenes készpénzfelvétel a saját bankjegykiadóból (ATM), és nem kerül pénzbe a netes utalás. Ha valaki még rosszul is választ, akkor a kártyás költésekért is fizetnie kell. A jegybanki gigabírság és pénz-visszatérítési határozat után nem csak a Raiffeisen hozott vissza számos díjmentes lehetőséget, több pénzintézet is élt ezzel, ám az ügyfelek ezeket a lehetőségeket nem sokáig élvezhették – írja Az én pénzem pénzügyi portál.
A Raiffeisen április 14-étől már nem értékesíti azokat a számlacsomagokat, amelyeket érintett a díjcsökkentés. Az elnevezések megmaradtak, de ezek már csak a 2.0-ás verzióban nyithatók (bankon belüli utalás mértéke például 0,3 százalékra változik, ugyanennyit kell fizetni bankon kívüli netbankos utalásokért is). A portál írása szerint az Erste a Príma, a Szupernulla és a Szupershop elnevezésű csomagokat a számos kedvezményt tartalmazó, de az átlagos ügyfelek számára összességében egyértelműen többe kerülő EgySzámlára váltotta le. A Budapest Bank (BB) eközben teljesen új kínálatot dolgozott ki. Négyféle jövedelemhez nem kötött és öt, különböző havi jóváírást feltételül szabó csomagot dobtak piacra a jegybanki bírságot követő negyedik napon. Az AXA új csomagjaival pedig jelzi: a folyamatosan magas fizetést kapó ügyfeleket részesíti előnyben. Ellenkező esetben a számlavezetési díjat csak akkor nem számítják fel, ha jókora összeget tart valaki (nulla kamat mellett) a folyószámláján.
A portál szerint jól látszik, hogy létezik egy számladrágítási hullám. Az "átcsomagolást" azonban nem minden bank hajtja egyformán végbe. Az elmúlt időszakban lehetett találkozni olyannal, amikor a régi csomagok megmaradnak az azokat használóknak, ezeket csak nyitni nem lehet már, de volt olyan is, hogy az új csomagok bevezetése, a régi továbbélése csak átmeneti volt, egy idő után az előző változat megszűnt. Van olyan pénzintézet is, amely ugyanakkor azokat, akik a mindennapi használatra szánt friss kínálatból nem választanak, májustól automatikusan átsorolja, a legdrágább csomagba.
A portál érdeklődésére a jegybanknál elmondták, hogy pénzforgalmi szolgáltató "automatikusan nem sorolhatja át" az ügyfél bankszámlaszerződését. Ez a felügyelet szerint csak abban az esetben fordulhat elő, ha a fogyasztó hallgatólagosan elfogadja. A jegybanknál ugyanakkor hozzátettek, hogy ilyen esetekben: "azt is vizsgálni kell, hogy a szerződés módosításáról van-e szó, amelyre azonban az ügyfelekkel szembeni egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosításokra vonatkozóan, szigorú korlátok között adnak lehetőséget a pénzügyi tárgyú törvények". Emellett a jegybanki tájékoztatás szerint a bankoknak is joguk van a szerződések egyoldalú felmondására. Ebben az esetben legalább két hónapos türelmi időt kell azonban biztosítani – írja a portál.
(HVG - Az én pénzem)