A Jobbik szerint súlyos alkotmányos, szakmai és erkölcsi aggályokat vet fel a sporttörvény javasolt módosítása.
Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a kiemelt biztonsági kockázatú sporteseményekre csak klubkártya birtokában lehetne bejutni, ahhoz fotót, ujj- és vénalenyomatot, íriszképet kellene készíteni, amiből egy - biztonsági kockázatok miatt már nem használt - titkosított számkombináció jönne létre. A kódokat belépéskor összevetnék.
A Jobbik szerint a javaslat ellehetetleníti a spontán mérkőzésre járást, "megöli a focit", és olyan, a privát szférát figyelmen kívül hagyó körülményeket akar teremteni, amely a legrosszabb orwelli elképzeléseket is felülmúlja.
Szilágyi György aggályosnak nevezte, hogy érzékeny személyes adatokat egyesületek, kft.-k, biztonsági cégek kezeljenek.
Úgy értékelte, a jelenlegi jogszabály kellőképpen garantálja a rendbontások felszámolását, amit igazol, hogy az elmúlt időszakban gyakorlatilag nem volt példa lelátói erőszakra.
A jobbikos politikus megjegyezte: senki ne azt képzelje, hogy "kopasz, kigyúrt, nagy darab emberekkel" szemben alkalmaznak ilyen intézkedéseket, ugyanis például kiskorúakkal szemben is. Milyen jogon kérik az ő adataikat, illetve azokét, akik soha semmilyen törvénytelenséget, szabálysértést nem követtek el? - vetette fel.
A Jobbik ironikus hangvételű módosító indítvánnyal reagált a szigorítások ellen:
Zoom
(MTI - Kuruc.info)
Frissítés: "először azt hittem, hogy ez egy vicc" - Szilágyi a parlamentben a Fidesz módosító javaslatáról:
2. frissítés: sajtótájékoztató: