A HVG csütörtöki számában meglovagolta Orbán ügynökügyét, és megnevezte azt az elhárítótisztet, aki 1981-82-ben kapcsolatban volt a jelenlegi miniszterelnökkel, ám semmilyen dokumentumot nem mutatott be. A lap szerint Orbán társadalmi kapcsolat volt - foglalja össze az ATV. Ezzel az is kiderült, hogy egyelőre nincs új a nap alatt, portálunk már három éve beszámolt e fejleményekről  itt és itt.
Az eddig nyilvánosságra került dokumentumokból kitűnik, hogy Orbán Viktort nem sikerült ügynöknek beszervezni, erre utaló nyom nincsen. Megvan viszont a miniszterelnöknek a katonai elhárításnál az állambiztonsággal együttműködő társadalmi kapcsolatokról vezetett „A” kartonja, amelyet Major Mihály elhárítótiszt töltött ki. E szerint 1981. október 20-án lett Orbán társadalmi kapcsolat, s ez 1982. augusztusi leszereléséig tartott - írja a csütörtökön megjelent HVG. (Ahogy az alább bemutatandó dokumentum konkrétan fogalmaz: "Az operatív kapcsolat megszüntetésének oka: leszerelt.” Tehát létezett operatív kapcsolat - a szerk.)
A lap szerint Major őrnagy azt is rávezette a kartonra, hogy a társadalmi kapcsolatát nem kötötte rezidenshez, vagyis közvetlenül vele állt kapcsolatban. A HVG dokumentumot nem közöl, és arról sem ír, hogy a birtokában van ilyen dokumentum - adja hírül hiányérzetét az ATV. Nos, ezen tudunk segíteni, az „A” kartonnak meg tudjuk mutatni a másik oldalát is, Major őrnagy aláírásával.
Zoom
Az „A” karton letisztított változata
Az állambiztonsági hálózatokban megkülönböztetett szerepül volt az úgynevezett társadalmi kapcsolatoknak. Ezek általában olyan emberek voltak, akik önként segítették a szervezetet, jó információforrásnak számítottak, de nem volt érdemes ügynökként használni őket - írja a lap. A cikk írója hozzáteszi: a katonai elhárításnál kicsit más volt a szerep, amit a hálózat foglalkoztatásának szabályzata részletesen is rögzített. Azt, hogy milyen fontosak voltak, mutatja, hogy a katonai elhárítás 1989. június 30-ai állapota szerint többen voltak, mint a beszervezett ügynökök.
A HVG beszámol róla, hogy a társadalmi kapcsolat a III/IV-esnél nem beszervezés, hanem megbízás alapján működött, együttműködési nyilatkozat aláírására az ügynökökkel szemben őket nem kötelezték, nem vettek fel róluk úgynevezett „B”, azaz beszervezési és „M”, azaz munkadossziét, s nem szerepelnek a BM állambiztonsági nyilvántartásában, így 6-os kartonjuk sincs. (Így az sem bizonyítható, hogy a társadalmi kapcsolat tisztában volt azzal, hogy őt információforrásnak használják - a szerk.)
Zoom
Orbán második bevonulása idején felelevenítették vele a társadalmi kapcsolatot, és „Győri Gábor” hálózati személyhez kapcsolták
Az „A” kartonon (és annak két másolatán, amelyet a leszerelés után meg kellett semmisíteni) kívül más írásos nyoma nem maradt a társadalmi kapcsolat együttműködésének, legfeljebb a tartótiszt úgynevezett találkozási füzete, feltéve, hogy archiválta.
A társadalmi kapcsolatok általában szóban jelentettek, s a tiszt jegyezte le és jelentette feletteseinek, mit tudott meg tőlük. A lap szerint Major Mihály ma is él Zalaegerszegen, de nem nyilatkozik újságíróknak.
(ATV - Kuruc.info)