A budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint 1989-90-ben "a teljes magyar elit jól vizsgázott, amikor úgy döntött, hogy nem akarunk vérontást többé, nem akarunk polgárháborúban elfecsérelni emberi életeket, tehetségeket, nem kényszerítünk százezreket az ország elhagyására".
Zoom
Schmidt Mária az Először szabadon című időszaki kiállítás hétfői megnyitóján azt mondta, negyedszázada a cél "egy békés, vértelenül lezajlott, de alapvető antikommunista forradalmi változás és nemzeti függetlenségi harc volt". (Csak éppen azt nem tette hozzá, hogy az antikommunista fordulat nem következett be, a nemzeti függetlenségi harcot pedig csírájában fojtotta el a hatalmát átmentő zsidó és/vagy kommunista "elit" - a szerk.)
Az 1980-as évek végére a diktatúra, "bár szerkezetét és eszközrendszerét megőrizte, elaggott, elgyávult és mindenekelőtt elbizonytalanodott, de azért szabadságot nem adott" - jegyezte meg a főigazgató, hozzátéve, a régi rend 1989-ben "már nem mutatott többé életjeleket". Megjegyezte: a politikai döntés szabadságát így még ki kellett vívni a térség győztes forradalmi hullámának részeként; 1990-re tétje lett annak, kire bízzuk a választásokon magunk és az ország életét, és ezzel a lehetőséggel "máig méltó módon élünk", ugyanakkor az is tudatosulhatott bennünk, hogy a szabad választás milyen felelősséggel jár.
A tárlat az ellenzéki mozgalmak 1980-as évek végi megerősödésétől az 1990-es választásokig ívelő folyamatot mutatja be. Fotók illusztrálják az egykori tüntetéseket, az ellenzékiek üldözését, megelevenedik az első szabad választás kampányának plakáterdeje, egy wurlitzer segítségével pedig bele lehet hallgatni a negyedszázaddal ezelőtti fősodorbeli és alternatív könnyűzenébe is.
(MTI nyomán)