Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keddtől "szabálytalanságok gyanúja miatt" eláll az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől.

Az Emmi keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: több szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ORÖ felzárkózási projektje miatt, amelyek együttesen majdnem az önkormányzatra eső teljes támogatási összeget, több mint 1,6 milliárd forintot érintenek.
Közölték, a vizsgálatok alapján megállapítható: a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas arra, hogy ellássa a támogatási szerződésben meghatározott tevékenységet, ezért az Emmi a folyamatban lévő vizsgálatok és szabálytalansági eljárások lefolytatása mellett eláll a szerződéstől.
Az elállás jogkövetkezményeként a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket - tették hozzá.
(MTI)
A Jobbik közleménye: Farkas Flórián távozzon a politikai életből!
Többször is hazudott tanulmányairól Farkas Flórián fideszes politikus, miniszterelnöki biztos. Kiderült, önéletrajzából szinte csak a neve igaz, eközben az általa irányított Híd a munka világába projekttel 1,6 milliárd forinttal károsította meg az adófizetőket. Farkas Flórián politikai életútját hazugságok, bűncselekmények és korrupció jellemezte.
Egy tisztességes kormányban Farkas Flórián nemhogy miniszterelnöki biztos, de még képviselő sem lehetne. Ezért a Jobbik azt követeli tőle, távozzon a közéletből, ha pedig ezt önként nem teszi meg, Orbán Viktor váltsa le, a Fidesz pedig szólítsa fel országgyűlési képviselői mandátumának visszaadására.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője
Frissítés: feljelentést nem tesznek, de a pénzt behajtatnák
Büntetőfeljelentést nem kíván tenni az Emmi az Országos Roma Önkormányzat támogatási pénzei ügyében, de ha nem fizetnek, kész behajtani az összeget – derül ki a minisztérium válaszából, melyet a HVG kérdéseire küldtek.
Az Emmi azt írta, hogy több szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ügyben, de büntetőfeljelentést nem kívánnak tenni az ügyben, mivel az uniós projektek megvalósulása, elszámolása és ellenőrzése szakmai-pénzügyi feladatokat deklarál az Emmi mint támogató részére, a büntetőjogi felelősség vizsgálata közvetett módon jelentkezhet.
Arra a kérdésre, hogy mit terveznek arra az esetre, ha az ORÖ nem tesz eleget a visszafizetési kötelezettségeinek, azt válaszolta a minisztérium, hogy ebben az esetben kezdeményezik a behajtást az adóhatóság révén.
Kíváncsiak voltak arra, hogy az Emmi szerint kit terhel a felelősség a rossz döntésekért, mire azt válaszolták, hogy ezt kérdezzék az ORÖ-től. A cigány önkormányzattól azt szerették volna megtudni, hogy megvan-e a fedezet az 1,6 milliárdos pénzvisszafizetésre, de csak visszahívást ígértek, amit azóta is várnak.