Profitálhat Magyarország és a forint is Donald Trump elnökségéből, részben azért, mert Orbán Viktor már korábban kiállt Trump mellett, és a győzelme után az elsők között gratulált – mondták piaci elemzők a Bloomberg beszámolója szerint.
A kelet-európai valuták teljesítettek a legjobban a feltörekvő piacokon Donald Trump sokkszerű szerdai elnökválasztási győzelme után – írja a Bloomberg, amely szerint a román lej például 2,4 százalékot erősödött a dollárral szemben.
A forint is erősödött, kedden este a dollár még 276,71 forinton állt, szerdán reggel pedig már jóval lejjebb, 272,31 forinton (igaz, szerda estére már veszteségbe csúszott a forint, a dollár árfolyama 279,37-re ugrott).
Trump elnökké választásának negatív hatása lehet a latin-amerikai országokra, a leendő új elnök például hozzányúlna a Mexikóval kötött kereskedelmi megállapodásokhoz, és visszacsábítaná az ipari vállalkozásokat is az USA-ba.
Az elszigetelődés irányába mutató amerikai politika viszont nem jelent akkora veszélyt a kelet-európai országokban, amelyek gazdasága kevésbé támaszkodik az USA-ba irányuló exportra, ezért több elemző – például a Rabobanknál, a Nomuránál és a Raiffeisennél is – vételre ajánlja a régió valutáit.
A Rabobank stratégája a Bloombergnek azt mondta, a Fed újragondolhatja az amerikai kamateleméseket, és Magyarországnak jól jöhet a gyenge dollár. Szerinte hazánk Lengyelországgal együtt a Latin-Amerikából elmenekülő befektetők új célpontja is lehet.
A hírügynökség felidézte, hogy a forint a dél-afrikai rand után a második legjobban teljesítő valuta volt június óta, és az ország mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerült a bóvli kategóriából.
Ráadásul Orbán Viktor az első vezetők egyike volt, aki júliusban nyilvánosan is kiállt Donald Trump mellett. A beszámoló szerint a határon kerítést építő magyar kormányfő osztja Trump "menekült"ellenes nézeteit.
Zoom
A Nomura szerint a rubellel együtt a magyar papírok is jól teljesíthetnek a befektetések között az új amerikai vezetés alatt.
E várakozás mögött az áll, hogy Magyarország azon kevés államok egyike, amelynek vezetője pozitívan beszélt Trumpról, és az elsők között gratulált a megválasztásához – idézte a hírügynökség a Nomura elemzését.
(HVG nyomán)