Mint azt korábbi cikkünkben jeleztük, jobboldali, vagy akár nemzetben gondolkodó, konzervatív ember soha, semmilyen körülmények között nem ünnepel zsidókomcsi felforgatókat, akármilyen napnak álcázzák is azt a demokraták. Természetesen az alábbi szeánsz résztvevőit ez a kitétel nem érinti, csupán a jobbikos köpönyeg forgásának újabb suhanása juttatta eszünkbe.
Egyenlő munkáért egyenlő bért, ingyenes női egészségügyi szűrőprogramok indítását, a hátrányos helyzetű nők és lányok számára szóló speciális oktatási program kidolgozását sürgették az egyesült baloldali ellenzéki pártok és független liberális országgyűlési képviselőnők pénteken, a nemzetközi nőnapnak álcázott, Rákosi által kötelezővé tett kommunista "ünnepen" tartott budapesti sajtótájékoztatón. (Mazochistább olvasóink a felvételt megtekinthetik a DK, vagy viccesebb kezdéssel az MSZP Fb-oldalán - a szerk.)
Zoom
Úton az összbaloldali performanszra; elöl: Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd) hátul: Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), Varga-Damm Andrea (Jobbik), Gurmai Zita (MSZP), Bősz Anett (Liberálisok), Szél Bernadett (ex-LMP)
A Nő az erőnk! címmel a budapesti Olimpiai Parkban rendezett eseményen Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) nevében azt állította, hogy ma Magyarországon a nők az élet számos területen szenvednek hátrányt a férfiakhoz képest, „pusztán azért, mert nőnek születtek”. Egyúttal egy Zrínyi Ilonáról elnevezett nemzeti nőprogram elindítását követelte, amelynek keretében az állam felméri és monitorozza a magyar nők problémáit, a megoldásokat pedig beleépíti a jogszabályokba.
Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint több százezer lány és nő él szinte teljes kirekesztettségben, aminek elsődleges okát abban látta, hogy nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű tudáshoz, s ezért a számukra kiemelt oktatási program kidolgozását sürgette.
Párttársa, Gurmai Zita úgy fogalmazott: „a Fidesz egy nőellenes politikai szervezet. Nem szabad, hogy akár egyetlen nő is rájuk szavazzon.” A szocialisták frakcióvezető-helyettese, Bangóné Borbély Ildikó pedig kiemelt támogatást követelt az egyszülős – túlnyomó többségében egyedülálló anyák által fenntartott – családoknak.
Zoom
A Clara Zetkin-napi gyülekezet
A hozzáférhető és ingyenes női egészségügyi szűrőprogramok indításának fontosságát hangsúlyozta Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki felidézte, hogy évente Magyarországon kilencezer nőt diagnosztizálnak emlődaganattal, akik közül a betegségben „elképesztő magas aranyában”, kétezren halnak meg.
Varga-Damm Andrea a Jobbik nevében kiemelte: szükséges, hogy a nőknek minden területen valódi esélyegyenlősége legyen. Szavaihoz csatlakozva párttársa, Potocskáné Kőrösi Anita a nők társadalmi szerepével kapcsolatos tudományos kutatások elősegítést követelte a kormánytól.
Zoom
Varga-Damm Andrea itt (de csakis a képen) annyira jobbszélen, hogy nem fért fel a Szél Bernadett Fb-oldalára feltöltött képre
Bősz Anett "független" (Gabriella-párti - a szerk.) országgyűlési képviselő álláspontja szerint rengeteg erőforrástól esik el a magyar gazdaság, amennyiben nem álltja helyre a nemek közti egyenlőséget, és ezért átfogó munkaügyi program kidolgozását kezdeményezik, amely lehetővé teszi a nők számára, hogy összeegyeztessék a magánéletüket, a családjukat, a karrierjüket és a munkájukat. Ez nem női kérdés, hanem össztársadalmi és gazdasági érdek – mondta.
A szintén "független" Szél Bernadett a miniszterelnököt bírálva közölte: jelenleg Magyarországon minden héten meghal egy nő a családon belüli erőszak következményeként, ezért az azt elszenvedők védelme érdekében követelte az isztambuli egyezmény ratifikálását.
A baloldali ellenzéki képviselőnők a követeléseiket tartalmazó lapokat erősítettek az Olimpiai Park kerítésére, amelyre korábban fideszes politikusok nőkkel kapcsolatos – általuk bírált és kifogásolt – idézeteit is elhelyezték.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: